Плевенски надежди получиха Плакета на кмета за постиженията си

3152

Плевенски надежди получиха Плакета на кмета за постиженията си

   Шахматистката Нора Рашева и възпитаникът на МГ „Гео Милев” Янислав Данчовски бяха посрещнати днес преди началото на оперативното заседание на ръководството на Община Плевен в Заседателната зала. Двете плевенски деца се пребориха в ожесточена конкуренция за престижни медали в областите, в които се надпреварват.  

   8-годишната състезателка на СКШ „Плевен ХХІ” – Нора Рашева, спечели бронзов медал от Европейското първенство на страните от ЕС. То се проведе от 6 до 14 август в Чехия. Малката плевенска шахматистка се класира трета в групата за момичета до 8 г. с 4.5 точки от 9 възможни. На Нора й предстои участие в турнира „Морско конче” за деца, през септември пък ще се включи в турнир в Приморско. През октомври малката плевенчанка я очаква Световното първенство в Грузия, за което Нора спечели квота като държавна шампионка. Да е здрава и да развива успехите, които е постигнала, й пожела кметът Георг Спартански. „В Плевен винаги са се раждали шахматни таланти, Нора е доказателство за това, че децата ни са умни, а и красиви. Ние трябва да направим така, че да им създадем условия те да развиват таланта си”, подчерта г-н Спартански.

   Янислав Данчовски, възпитаник на МГ „Гео Милев” и член на олимпийския отбор на страната ни по химия, се завърна с бронзов

медал от Международната олимпиада, която се проведе от 23 юли до 1 август в Тбилиси, Грузия. В биографията си младежът има множество отличия и награди от конкурси, състезания и олимпиади по чужди езици, по биология, математика, лингвистика, физика, социология и др. Той е един от 21-те зрелостници, на които ще бъде връчена и Национална диплома със заповед на министъра на образованието и науката. „Не всичко е в черни краски в Плевен, има и бели лястовици. Изключително съм впечатлен и горд, че в нашия град се раждат такива таланти. Трябва да осъзнаем колко сме длъжни, ако искаме те да остават в България, да правим и невъзможното за това”, се обърна към гостите г-н Спартански. Янислав сподели, че е избрал да продължи образованието си в Софийски университет, а желанието му след това е се върне да работи и да създаде семейство в Плевен. Осъзнава, че няма да е лесно, но борбеният му дух и обичта към града и хората са го накарали да реши така.

   На Нора и Янислав г-н Спартански връчи за успехите им Плакета на Кмета и им гарантира, че ръководството на Община Плевен ще помага на всички, които са доказали, че имат качества и талант.

 

Свалете в PDF