Двойка лами са новите обитатели на зоопарк „Кайлъка“

300

Двойка лами са новите обитатели на зоопарк „Кайлъка“

Симпатични „гости“ от зоопарка в Стара Загора пристигнаха в плевенския зоопарк „Кайлъка“ и ще останат за продължителен период от време за радост на посетителите.

„Колегите от Стара Загора ни изпратиха двойка мъжка и женска лами, а от наша страна при тях изпратихме на гости 1 африканско бодливо свинче, 5 женски и 1 мъжки муфлон. Размяната на животни е по договор за размножителен заем, който има между двата зоопарка“, съобщи Любомир Андреев - директор на Общинско предприятие „Акварел“, което стопанисва зоологическата градина в Плевен.

Ламите са пристигнали в Плевен в четвъртък следобед. Вече са преодолели стреса от транспортирането, приспособяват се към новите си условия на живот и нямат проблеми. В добро здравословно състояние са, сподели Любомир Андреев и увери, че от зоопарка ще направят всичко по силите си, за да се чувстват гостите като у дома си. Посетителите на зоопарк „Кайлъка“ вече могат да им се радват „на живо“. Ламите са настанени в голямото заграждение в началото на зоопарка.

В зоопарк „Кайлъка“ живеят около 160 животни от 27 вида. Той е създаден през 1956 година. С договор от 22.01.2021 г. Защитена местност Кайлъка е предоставена безвъзмездно за управление на Община Плевен. Зоологическата градина попада в обхвата на Защитена местност Кайлъка и е публична държавна собственост съгласно Акт №4910 от 14.04.2010 г. Съгласно решение от март 2005 г. на Общински съвет - Плевен, зоопаркът е предоставен за управление на общинското предприятие „Акварел“.  

 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Турнир по дуатлон за „Купа Плевен“ ще се проведе на 26 май

Турнир по дуатлон за „Купа…

четвъртък, 23 май 2024
88

Първи „Шишеяд“ постави началото на нова еко инициатива в Плевен

Първи „Шишеяд“ постави началото на…

четвъртък, 23 май 2024
179

Арт школа „Колорит“ с проект „Да направим света по-цветен и красив“

Арт школа „Колорит“ с проект…

четвъртък, 23 май 2024
108

Изложба на Дило Дилов и дъщеря му Долорес Дилова показва плевенският Арт център 1

Изложба на Дило Дилов и…

четвъртък, 23 май 2024
94