Концерт, реликви на Апостола, оригинални фотографии и културни ценности от фонда на Регионалния военноисторически музей представя плевенската Панорама в Нощта на музеите и галериите

196

Концерт, реликви на Апостола, оригинални фотографии и културни ценности от фонда на Регионалния военноисторически музей представя плевенската Панорама в Нощта на музеите и галериите

       И тази година Регионален военноисторически музей - Плевен се включва в Европейската инициатива „Нощ в музеите и галериите“, част от празничната програма на Община Плевен за честване на 15 май – Празник на град Плевен.

      „Нощта“ ще започне с изпълнения на изключителни музиканти инструменталисти - Формация „ГеоМарЧаЛо“ с перкусии. Името на формацията е съставено от части от имената на музикантите. Това са: Георги Милтиядов, диригент, пианист, композитор и аранжор - едно от най-обещаващите млади имена в България; Чавдар Вълков – цигулар и концертмайстор на Плевенска филхармония; Лора Табакова – виолончелист с множество концертни изяви у нас и в чужбина. Тази вечер с „ГеоМарЧаЛо“ на барабаните ще бъде Николай Колев, който свири ударни инструменти в Плевенска филхармония, барабанист е на рок група „Криминале“ и журналист в Дарик радио.

       Веднага след концерта Панорама „Плевенска епопея“ отваря врати за посетители, които могат да видят няколко извънредни изложби.  

       Във фоайето е експонирана изложбата „Реликви на Апостола“ с материали от фондовете на Регионален исторически музей - В. Търново и Регионален исторически музей - Ловеч, която дава възможност да се докоснем до някои от съхранените лични вещи на Апостола на Свободата. Във фоайето е експонирана и изложбата на РИМ - Ловеч „70 години от откриването на Музей „Васил Левски“, която в 18 постера проследява изминатия път от възникването на идеята в началото на ХХ в. до наши дни. Изложбата „Реликви на Апостола“ може да се разгледа до 30 май 2024 г.

       В залата за временни експозиции се намира изложбата „Съхранените спомени за войната“. Сто оригинални фотографии от колекциите на музея, представени в 16 табла, пресъздават основни моменти от Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея. Във витрини са експонирани културни ценности от фонда на РВИМ - Плевен: вестник „Илюстровани лондонски новини“ от 12/24 януари 1878 г., отразяващ победата при Плевен; „Военноисторически албум от Освободителната война 1877-1878 г.“, лични вещи на граф Н. П. Игнатиев, два оригинални портрета на император Александър II, две оригинални хладни оръжия – казашка шашка на главнокомандващия Николай Николаевич и турска офицерска сабя.

       За всички ценители на историята на хладното и огнестрелно оръжие е предвидена презентация на оръжие на воюващите сили от Руско-турската война 1877/78 г. от фонда на РВИМ - Плевен, която традиционно предизвиква голям интерес.

       Партньори на Регионалния военноисторически музей - Плевен и тази година са Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване - Плевен, които ще предложат на гостите тематични сладки изкушения в изложба-базар, а ученици от плевенската Професионална гимназия но туризъм „Алеко Константинов“ ще участват в организацията на посещението.

       Членове на регионален клуб „Традиция“ - Плевен, облечени в атрактивни униформи, ще спомогнат посетителите да се потопят в епохата на Руско-турската война 1877/78 г. и Плевенската епопея 1877 г.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Турнир по дуатлон за „Купа Плевен“ ще се проведе на 26 май

Турнир по дуатлон за „Купа…

четвъртък, 23 май 2024
92

Първи „Шишеяд“ постави началото на нова еко инициатива в Плевен

Първи „Шишеяд“ постави началото на…

четвъртък, 23 май 2024
179

Арт школа „Колорит“ с проект „Да направим света по-цветен и красив“

Арт школа „Колорит“ с проект…

четвъртък, 23 май 2024
108

Изложба на Дило Дилов и дъщеря му Долорес Дилова показва плевенският Арт център 1

Изложба на Дило Дилов и…

четвъртък, 23 май 2024
94