Заместник-министър Елка Налбантова проведе работни срещи с ръководството на Община Плевен и на социални услуги

405

Заместник-министър Елка Налбантова проведе работни срещи с ръководството на Община Плевен и на социални услуги

       „Разбирането на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е, че настаняването на деца, които се нуждаят от закрила, в институционален тип грижа трябва да бъде прекратенo“. Това заяви при посещението си днес в Плевен заместник-министърът на труда и социалната политика Елка Налбантова. Заедно с нея в града пристигна и Вероника Баяндурянт - заместник изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане. Г-жа Налбантова, заедно с кмета на Общината д-р Валентин Христов и заместник-кмета с ресор „Проекти и хуманитарни дейности“ Елина Димитрова, проведоха работна среща с ръководители на социалните услуги в общината. По-късно заместник-министърът се срещна и с председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански, двамата разговаряха за възможностите за разкриване на нови социални услуги в региона.

       „В Плевен съм по повод разговори за бъдещето на Дома за медико-социални грижи в града Ви. Нашата цел е да завършим процеса на деинституционализация и да подкрепим извеждането на децата от последните четири дома – в Кърджали, Плевен, Варна и Стара Загора, чрез изграждането на социални услуги, които да поемат грижите за тях и да окажат подкрепа на техните семейства. Желанието ми е да Ви бъда полезна и да отговоря на всеки въпрос, свързан по принцип с работата в системата“, обърна се към ръководителите на социални услуги заместник-министър Налбантова. Срещата продължи под формата на разговор, като всеки от присъстващите имаше възможност да коментира текущи проблеми в ресора си. Поставени бяха въпроси за недостатъчния размер на бюджетите за социалните центрове и за размера на финансовите възнаграждения на социалните работници. Последният бе посочен и като една от причините за текучество в ресора и липсата на достатъчно служители в сферата. „За да можем да предоставим една услуга качествено трябва да бъдем обезпечени не само с обучен екип, но и с финансовите средства“, отбелязаха представители на социални услуги в Плевен, като посочиха, че често се налага да търсят дофинансиране, в това число и от Общината.

       „Започваме с тежката артилерия – бюджетите. Разбира се, издръжката на услугите е изключително важна. Тази година ние предоставяме на общините  прецедентно увеличен бюджет за социални услуги, като тази сума общо за страната доближава 3 милиарда лева“, посочи зам.-министър Налбантова и отбеляза, че през 2025 г. ще има по-добър финансов стандарт в социалната сфера. Елка Налбантова допълни, че в момента в социалната сфера в страната се извършват много реформи и социалните услуги са техния гръбнак.

Свалете в PDF