Екопътека в местността “Чернелка”

12444

Екопътека в местността  “Чернелка”

Природният резерват в местността “Чернелка” представлява живописен карстов каньон в централната част на Дунавската равнина, на около 12 км от град Плевен. По протежение на 7 км малката река Чернелка е образувала живописен каньон с ширина- от 60  до 200 метра, и височина на скалите – от 10 до 35-40 метра.

Изключителното богатство на скални образувания, специфичната орнитофауна и разнообразната флора са причина през 1969г. района да бъде обявен за природна забележителност. Тук се срещат представители на над 200 вида птици, 9 вида риби, 5 вида земноводни и 11 вида влечуги. Освен прекрасни природни забележителности “Чернелка” има и богато историческо минало: късно-антични и средновековни крепости - „Градище”; „Царевата пещера”; римски път- запазен и до днес; ранно-християнски скален манастир,  както и свързаният с предполагаемо древно човешко присъствие „Провъртеник” – скално образувание с дълбочина около 15 метра и формата на пръстен. Може да се видят и няколко изключителни природни феномена – карстовите извори „Баба Радица”, „Бъбля” и „Капчука,  пещерите „Царева дупка”, „Момината” и „Ивановата”.

През 2001 година по проект на Община Плевен в местността „Чернелка” е изградена екопътека, където са поставени 18 моста, много барбекюта, беседки, места за отдих. Главната цел на екопътеката е повишаване  на екологичната култура на посетителите и прякото общуване с природните дадености.  По средата на маршрута се намира хижа “Капчука”, която разполага с 20 места, туристическа кухня и столова, водоснабдена и електрифицирана. До началото на екопътеката  може да се подходи както от село Горталово, така и от село Къртожабене. 

С  прекрасните си природни дадености, уникални исторически и природни обекти, резерват  “Чернелка” е едно удивително  място за пълноценен отдих, и разнообразни развлечения на съвременния градски човек.

 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Град Плевен

Град Плевен

понеделник, 23 октомври 2017
14232

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

неделя, 22 октомври 2017
14813

Парк-музей

Парк-музей "Ген. М. Д. Скобелев"

събота, 21 октомври 2017
13748

Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”

Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”

петък, 20 октомври 2017
19144