Барелеф на Гена Димитрова откриха и в родното й място

867

С официална церемония днес беше открит барелеф на оперната прима Гена Димитрова в родното й село Беглеж.  Почетен гост  бе кметът на Плевен Георг Спартански. На събитието присъстваха народният представител Владислав Николов, председателят на Общинския съвет – Плевен - Мартин Митев, общински съветници и племенницата на Гена Димитрова  Милена Стойкова.

     Барелефът е дарение от плевенското читалище “Парашкев Цветков“ на кметство Беглеж и е изработен  от членове на читалището. Ценен подарък получи  кметът на Плевен от племенницата на Гена Димитрова Милена Стойкова - книгата „Гена Димитрова от А до Я“ с автор Димитър Сотиров и диск със  70-минутен филм „Обич за Гена“.

   В документалната лента за първи път са показани уникални кадри с Гена Димитрова зад сцената, по време на репетиции с партньори като Никола Мартинучи и Джузепе Джакомини. Филмът  припомня знакови изпълнения на великото драматично сопрано на прочути сцени по цял свят, сред които Арена ди Верона, Ла Скала, Метрополитън, Нагоя, София, Неапол, Плевен, арии и  дуети от опери на Верди, Пучини, Маскани и Джордано, както и спомени за изпълнителката от нейни приятели и колеги – Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Александрина Милчева, Александрина Пендачанска и Анна Томова-Синтова.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Деца дадоха старта на кампанията…

четвъртък, 21 февруари 2019
115

Най-добрите практики в безопасността на…

сряда, 20 февруари 2019
62

Плевенчани сведоха глави пред паметта…

вторник, 19 февруари 2019
226

Плакет на Община Плевен получи…

вторник, 19 февруари 2019
186