Бероновци развяха осветеното знаме на гвардейския си отряд

960

         Знамето на втория в страната ученически гвардейски отряд, създаден преди дни в ОУ „Д-р Петър Берон”, беше осветено и предадено с тържествен ритуал в залата на Военния клуб в Плевен днес. Церемонията се извърши при спазването на стара царска традиция.

       Официални гости на събитието бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, съветниците на Президента на Република България Пламен Узунов и Николай Копринков, командирът на Националната гвардейска част бриг. ген. Илко Йорданов, Татяна Божинова – заместник-областен управител, кметът на Община Плевен Георг Спартански.

        Днес е празничен ден не само за бероновци, за Плевен, но и за цялата страна. Гордеем се, че в училището ни беше създаден първия в града и втори в страната ученически гвардейски отряд и ще отстояваме неговото име. Благодаря на всички, които съдействаха за реализацията на тази инициатива, каза в приветствието си директорът на ОУ „Д-р П. Берон” Ваня Дражева.

         Много сте красиви в тези униформи, обърна се към младите гвардейци министър Каракачанов, нека за вас те останат не само хубав детски спомен, нека бъдат не само символ на Българската армия, а и символ на дълга ни към Родината. Вие получавате това знаме месеци след тържественото отбелязване на 140-годишнината от Плевенската епопея и дни преди  честването на 140 год. от Освобождението на България. Носете го с чест, пазете го и помнете, че българско знаме никога не е попадало в плен. Независимо по какви пътища ще поемете, обичайте България и бъдете достойни за нея, пожела министърът на отбраната.

      Гвардейската част е не само лицето на нашата армия, тя е олицетворение на държавността, на независимостта и гордия дух на страната ни. Убеден съм, че вие ще следвате този пример и ще бъдете истински българи. За мен е чест да ви поканя да участвате в ритуала по повод Националния празник 3 март пред символа на града ни – Мавзолея „Св. Георги Победоносец”, каза в поздравлението си кметът Георг Спартански.

         След ритуала по освещаване на знамето от свещеници от плевенски храмове официалните гости бяха поканени съгласно традицията да заковат пирон в дръжката на флага. Той беше тържествено предаден от представители на Националната гвардейска част на техните млади последователи.

          Церемонията завърши с тържествено изнасяне на знамената на България и Европейския съюз на фона на изпълнението на песента „Моя страна, моя България”.

        

         

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Постоянната комисия по култура ще…

петък, 15 февруари 2019
474

Започва кампанията за заплащане на…

петък, 15 февруари 2019
180

Много приятели посрещна за празника…

четвъртък, 14 февруари 2019
183

Почитаме Апостола с паметен ритуал

четвъртък, 14 февруари 2019
178