Бероновци развяха осветеното знаме на гвардейския си отряд

2984

Бероновци развяха осветеното знаме на гвардейския си отряд

         Знамето на втория в страната ученически гвардейски отряд, създаден преди дни в ОУ „Д-р Петър Берон”, беше осветено и предадено с тържествен ритуал в залата на Военния клуб в Плевен днес. Церемонията се извърши при спазването на стара царска традиция.

       Официални гости на събитието бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, съветниците на Президента на Република България Пламен Узунов и Николай Копринков, командирът на Националната гвардейска част бриг. ген. Илко Йорданов, Татяна Божинова – заместник-областен управител, кметът на Община Плевен Георг Спартански.

        Днес е празничен ден не само за бероновци, за Плевен, но и за цялата страна. Гордеем се, че в училището ни беше създаден първия в града и втори в страната ученически гвардейски отряд и ще отстояваме неговото име. Благодаря на всички, които съдействаха за реализацията на тази инициатива, каза в приветствието си директорът на ОУ „Д-р П. Берон” Ваня Дражева.

         Много сте красиви в тези униформи, обърна се към младите гвардейци министър Каракачанов, нека за вас те останат не само хубав детски спомен, нека бъдат не само символ на Българската армия, а и символ на дълга ни към Родината. Вие получавате това знаме месеци след тържественото отбелязване на 140-годишнината от Плевенската епопея и дни преди  честването на 140 год. от Освобождението на България. Носете го с чест, пазете го и помнете, че българско знаме никога не е попадало в плен. Независимо по какви пътища ще поемете, обичайте България и бъдете достойни за нея, пожела министърът на отбраната.

      Гвардейската част е не само лицето на нашата армия, тя е олицетворение на държавността, на независимостта и гордия дух на страната ни. Убеден съм, че вие ще следвате този пример и ще бъдете истински българи. За мен е чест да ви поканя да участвате в ритуала по повод Националния празник 3 март пред символа на града ни – Мавзолея „Св. Георги Победоносец”, каза в поздравлението си кметът Георг Спартански.

         След ритуала по освещаване на знамето от свещеници от плевенски храмове официалните гости бяха поканени съгласно традицията да заковат пирон в дръжката на флага. Той беше тържествено предаден от представители на Националната гвардейска част на техните млади последователи.

          Церемонията завърши с тържествено изнасяне на знамената на България и Европейския съюз на фона на изпълнението на песента „Моя страна, моя България”.

        

         

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Покана за провеждане на консултации за съставите на СИК на територията на община Плевен

Покана за провеждане на консултации…

четвъртък, 25 април 2024
66

Плевен с писмо до финансовото министерство целеви средства от общинския бюджет да се ползват за ремонт на общински пътища

Плевен с писмо до финансовото…

четвъртък, 25 април 2024
113

Плевен има нов почетен гражданин – професионалният боксьор Йосиф Панов

Плевен има нов почетен гражданин…

четвъртък, 25 април 2024
156

Изложба с детски творби от конкурс за Великден ще бъде открита на 25 април

Изложба с детски творби от…

сряда, 24 април 2024
153