Генералният секретар на Интерпарламентарната асамблея по православие се срещна с ръководството на Община Плевен

2468

Генералният секретар на Интерпарламентарната асамблея по православие се срещна с ръководството на Община Плевен

   Делегация, начело с генералния секретар на Интерпарламентарната асамблея по православие Андреас Михалидис беше на посещение в Община Плевен и се срещна с ръководството на местната администрация в лицето на заместник-кмета г-н Милен Яков, с ресор „Финанси и икономика” и временно изпълняващ длъжността Кмет, със секретаря на Общината г-жа Паулина Кирова и заместник-кмета с ресор „Обществен ред и сигурност” г-н Тодор Еленков. Гостуваха също народният представител Васил Антонов, заместник-председател на Комисията по вероизповедания и правата на човека, ръководител на българската делегация в Интерпарламентарната асамблея по православие (ИПАП) и член на Международния секретариат на ИПАП, Костас Мигдалис – главен съветник на Секретариата, Закария Куцнашвили – депутат от грузинския парламент и член на Международния секретариат на ИПАП, Лили Вардиноянис – съветник на Секретариата.

   Те бяха приветствани от г-н Яков, който попита за повече подробности за дейността на асамблеята, която през 2018-а отбелязва 25 години от създаването си и празничните събития по този повод започват от Плевен. „Не е случайно, че празнуването на 25-годишния юбилей започва от България и от Плевен, това е символично, особено в годината, в която отбелязвате 140 години от Освобождението. Богата програма мероприятия сме подготвили – те ще са в Атина, Истанбул, Москва и др., но най-напред в Плевен”, подчерта г-н Михалидис.

   Интерпарламентарната асамблея по православие e учредена през 1993 г. в Атина, Гърция, под егидата на Европейския парламент. Тя представлява постоянна структура за комуникация между парламентаристите на държавите членки, насочена към единството в разнообразието на православните християни въз основа на принципите и ценностите на християнството и демокрацията. Мисия на асамблеята е да популяризира и утвърждава християнските ценности. В нея членуват над 20 държави, както и групи депутати от страни от Азия, Австралия, Африка, Северна и Южна Америка.  

Свалете в PDF