Георг Спартански: Нечисти финансови желания стоят зад искането за преобразуване на ОП „Център за градска мобилност”

2779

Георг Спартански: Нечисти финансови желания стоят зад искането за преобразуване на ОП „Център за градска мобилност”

   Като незаконосъобразно и нецелесъобразно определи искането на една трета от общинските съветници за свикване на извънредна сесия с единствена точка преобразуването на „Центъра за градска мобилност” от общинско предприятие в ЕАД. Предложението беше част от дневния ред на редовното заседание на местния парламент на 29 юни, но тогава обсъждането на точката беше отложено.

   „Амбициите и желанията да бъде преобразувано общинско предприятие в търговска фирма ще доведат до това, че Община Плевен ще се лиши от милиони в приходната част на бюджета си. Разликата между фирма и общинско предприятие е в това, че при фирмата приходите остават за нея, а при предприятието те влизат в общинския бюджет. Няма никаква алтернатива на приходите, които ще отидат в общинската фирма - с какво да бъдат запълнени те в общинския бюджет. Но най-главната драма е в мотивите на вносителите - зад благовидния предлог за подобряване състоянието и повишаване на контрола стоят неприкрити частни и групови апетити фирмата да бъде източвана по най-безобразен начин, както това се е случвало с всички общински фирми по време на предходния мандат. Категорично съм против да бъде поставяна под заплаха приходната част на общинския бюджет за сметка удовлетворяването желанията на хора с нездрави финансови апетити. Подобни желания има не само към „Центъра за градска мобилност”, но и към „Жилфонд”. Тези две предприятия носят в бюджета на Общината над 2.5 млн. лв. приходи, а като се приспаднат разходите за работни заплати, осигуровки и др. на служителите, остават чисто около поне 1 млн. лв.”, обясни кметът Спартански. Сумата се равнява приблизително на необходимата годишно за текущи ремонти.

   „И нямам никакъв отговор на въпроса – коя последна година и кое хилядолетие за последен път общинска търговска фирма е внесла и 1 стотинка дивидент на Общината? Това ще се случи и сега, ако се допусне грабежът. Отделен факт е, че тенденцията в национален мащаб е в обратна посока и все повече общини се връщат към общинските предприятия, защото те внасят отчети на всеки три месеца. Твърденията, че няма отчетност не са верни и който знае къде и какво да чете, винаги може да получи информация за работата, приходите и разходите на фирмите”, каза още кметът.

   Той изрази и учудване защо подобно предложение за преобразуване не е било внесено в предишния мандат, по време на който и „Център за градска мобилност”, и „Жилфонд” са били със същите ръководители. „Явно тогава те са работели чудесно и изведнъж сега се подема кампания в обратната посока. Правят се неистови опити да се решат финансовите проблеми на една групичка хора. Мога да ги посоча и с имена, но това ще стане, когато му дойде времето. Всичко това е изначало мъртвородено, защото е незаконосъобразно от първата секунда на раждането на идеята. Но затова повече ще чуете на 13 юли, когато в 9.00 часа ще бъде дадено началото на извънредната сесия на Общински съвет – Плевен, обеща г-н Спартански. Той изрази и очакванията си предложението за преобразуване на Общинско предприятие „Център за градска мобилност” в „Център за градска мобилност” ЕАД да не бъде прието.

Свалете в PDF