Георг Спартански: Обявяването на Независимостта е апотеоз в борбата на народа ни за свободна България

2914

Георг Спартански: Обявяването на Независимостта е апотеоз в борбата на народа ни за свободна България

   Тържествено беше отбелязано днес в двора на Регионалния исторически музей в Плевен обявяването на независима България на 22 септември 1908 г. Командирът на Единния център за начална подготовка полк. Николай Бешев прие почетния караул, след което разположената пред постамента с Манифеста формация на ОХ „Гена Димитрова” изпълни песента „Нека се помни”. На събитието присъстваха народните представители Владислав Николов, Ралица Добрева, Стефан Бурджев и д-р Калин Поповски, областният управител Мирослав Петров, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, общински съветници, военнослужещи, жители и гости на града и общината.

   Словото си кметът на Община Плевен Георг Спартански започна с напомняне, че датата е незаслужено пренебрегвана десетилетия наред. И до днес фактите за събитието и около него не са достатъчно известни, затова г-н Спартански припомни на присъстващите какво ни събира всяка година на 22 септември. „Обявяването на Независимостта е пример за великолепния успех на българската дипломация, която предварително осигурява подкрепата за този акт от Великите сили. Това е пример как с далновидност, достойнство и хладнокръвие всяка цел е възможна. Обявяването на Независимостта не е еднократен политически акт, а дипломатически финал, апотеоз на многолетните усилия на българския народ да постигне своята свобода и да живее свободно и равноправно. Независимостта и обявяването на България за царство открива възможността да водим изцяло суверенна политика за постигане на своите национални цели”, каза още г-н Спартански. Той подчерта, че всяко развитие на историята има логично обяснение и то е заложено в преследването на националния идеал - всички българи да живеят в свободна суверенна територия и да бъдат равностойни на другите европейски народи.

   Кметът на Община Плевен Георг Спартански се обърна и към народните представители и представителите на изпълнителната власт в лицето на областния управител г-н Петров: „Искам да пожелая на всички тях мъдрост, далновидност, търпение и постоянство в постигането на националните цели. Това дължим всички ние със своя труд на България и вярвам, че ако знаем какво искаме, как да го постигнем и с кого да работим за реализация на тези национални цели, пред България има светъл път. Честит празник, плевенчани! И нека Бог да пази всички нас и да помага на България!”, се обърна към присъстващите г-н Спартански.

Свалете в PDF