Георг Спартански: Поезията на Ботев е кървава песен, а делото му - огнена комета

1330

 

         С военен ритуал, панихида, изпълнения на Общинския хор „Гена Димитрова” беше почетен 2 юни - Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, пред паметника на поета революционер. Признателността към героичните ни предци събра представители на институции, обществени организации, деца, ученици,  граждани.

         Кметът Георг Спартански произнесе не слово, а „забързана лична изповед пред паметника на един от титаните на българската революция”.

         За своите  28 години той е успял да постигне толкова, колкото цели народи не са постигнали за цялото си съществувание. Сложно е да бъдеш и поет, и революционер във времето, в което Ботев е живял. Обикновено поетите пишат, а не действат, а революционерите действат, а не пишат. Ботев е успял гениално да съчетае две големи по своето значение дела. Той ни е оставил 20 стихотворения, но те имат стойността на 200 тома западноевропейска литература.

         Ние никога няма да забравим делото му, защото той е направил от поезията си една кървава песен, а делото си - огнена комета, която прелетя през звездния небосклон на България и която е по-жива от всякога, за да падне край Околчица и да остане в сърцата, паметта и народностното съзнание на милиони българи. Жив е той, жив е – повече от нас. Поклон пред него и паметта на  всички тези, които не пожалиха живота си, за да я има България, каза в обръщението си Георг Спартански.

         Паметникът на Ботев беше обсипан с цветя, а воят на сирените смълча всички присъстващи в знак на признателност към героите на България.

Свалете в PDF