И Плевен има чешма в памет на дарилите шанс за живот

2117

И Плевен има чешма в памет на дарилите шанс за живот

       Чешма-паметник на донорите беше открита в Плевен на 5 юли в Гаровата градинка на пл. „Ив. Миндиликов”. Плевен е сред градовете, които подкрепят кампанията „Дари живот” и инициативата „Чешми за донорство” на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация /СПДНБТ/ с цел насърчаване на донорството в България. Идеята на Сдружението е в различни градове на страната да бъдат изграждани чешми-паметници, за да се фокусира общественото внимание към проблемите на нуждаещите се от трансплантация хора. Чешмата е дарение от 44-ото Народното събрание на Република България.

       На откриването присъстваха народните представители Стефан Бурджев, Чавдар Велинов и Антон Кутев, кметът на Община Плевен Георг Спартански, Росен Иванов – директор на Изпълнителна  агенция „Медицински надзор”, Стефан Тамбуев, председател на СПДНБТ, близки на донори. На чешмата са изписани имената на 25 донори от Плевен, благодарение на които шанс за живот са получили повече от 100 човека.

       Пред събралите се кметът Георг Спартански подчерта, че донорството е трудна за разрешаване морална драма и дилема пред близките, но е хубаво, че обществото все повече узрява за тази дарителска кауза. Донорството е понятие, което в развитите страни не е необходимо да бъде обяснявано какво е и защо се прави, то дава шанс на нуждаещи се да продължат нормалния си живот. Кметът Спартански допълни, че Плевен е в топ 3 на градовете по линия на донорството. Той благодари на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация и на всички ангажирани с инициативата и призова чешмата да се пази и да не бъде рушена от вандали.

       Председателят на СПДНБТ Стефан Тамбуев обясни, че идеята е с чешмите да се отдаде почит на донорите, чийто органи са били дарени след смъртта им на нуждаещи се пациенти, както и да бъде насърчено донорството. Тамбуев каза още, че в момента България е на последно място в Европа по отношение на донорството.

Свалете в PDF