Изложба литографии от Руско-турската война отвори врати в Панорамата

550

        Изложба на оригинални литографии от Руско-турската война 1877-78 г. откриха днес в Панорама „Плевенска епопея” Посланикът на Русия Н. Пр. Анатолий Макаров и кметът на Община Плевен Георг Спартански. Литографиите, разкриващи малко познати моменти от войната, са от личната колекция на руския дипломат, заслуга за която има и неговият син Кирил Макаров. Експозицията - съвместен проект на Посолството на Русия у нас, Община Плевен и Регионалния военноисторически музей – Плевен, се посвещава на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

           Посетителите могат да видят дипломатическите сражения и големите битки, които позволиха на България отново да бъде свободна. Изрисувани от талантлива ръка на често непознати художници, всички тези картини се нареждат във величествената картина, наречена Освобождение. Днес е много важно да докоснем реалните свидетелства, истинската история, каза при откриването Н. Пр. Анатолий Макаров, подчертавайки, че за него  изложбата е едно от най-важните събития, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България.

        За плевенчани е чест, че посланикът на една такава велика държава, каквато е Русия, има топло, сърдечно, приятелско отношение към град Плевен, към нашата обща история и към паметта на тези, които оставиха костите си на плевенската земя, за да ни има нас, да я има България, каза в приветствието си Георг Спартански.

          Изложбата „Литографии от Руско-турската война 1877-1878 г.”, която ще остане до м. април в Панорамата, дава уникалната възможност да се види войната през погледа на Европа, такава, каквато са я видели и отразили нейните съвременници на страниците на най-големите и най-четени илюстровани списания на 19-ото столетие.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

„Синя зона” няма да работи…

понеделник, 17 декември 2018
119

Три символа на Плевен са…

понеделник, 17 декември 2018
110

Каратистката Ивет Горанова стана за…

петък, 14 декември 2018
171

Водоподаването в село Ясен ще…

понеделник, 10 декември 2018
104