Кметът Спартански се включи в отбелязването на 140 години от боевете край с. Горни Дъбник

2754

Кметът Спартански се включи в отбелязването на 140 години от боевете край с. Горни Дъбник

   Кметът на Община Плевен Георг Спартански се включи днес в тържествения ритуал в парк „Генерал В. Н. Лавров” по повод 140 години от боевете край с. Горни Дъбник. Панихида в памет на загиналите герои отслужиха пред параклиса „Св. Георги Победоносец” Плевенският митрополит Игнатий и свещеници от православните храмове, бяха поднесени венци и цветя на Братската могила.

   Честването бе под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната на Република България Красимир Каракачанов и със съдействието на Община Долни Дъбник. Освен министъра, сред официалните гости бяха още посланикът на Финландия у нас г-жа Пайви Блинникка, вицеконсулът на Русия от Генералното консулство в град Русе Иван Пивоварчук, депутатите Ралица Добрева, Стефан Бурджев, Чавдар Велинов, Полина Цанкова-Христова, областният управител Мирослав Петров, кметът на Община Долни Дъбник Борислав Станимиров, кметовете на Горни Дъбник и Садовец.

   „Днес отбелязваме годишнината от една епична битка, която отваря пътя за превземането на Плевен и освобождението на България. Като българи никога не трябва да забравяме това. Но ако преди 140 години свободата на България беше донесена на руските щикове, то в следващите 140 години свободата и независимостта на България се крепеше на щиковете на българската армия”, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той се обърна с благодарност към българските военни, към посланика на Финландия Пайви Блинникка за това, че хиляди финландски воини са дали живота си за освобождението на България, към г-н Иван Пивоварчук за това, че Русия е изпълнила своя християнски дълг към поробена България и към Българската православна църква, че в молитвите си винаги споменава паметта на загиналите за свободата на родината ни.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Покана за провеждане на консултации за съставите на СИК на територията на община Плевен

Покана за провеждане на консултации…

четвъртък, 25 април 2024
80

Плевен с писмо до финансовото министерство целеви средства от общинския бюджет да се ползват за ремонт на общински пътища

Плевен с писмо до финансовото…

четвъртък, 25 април 2024
123

Плевен има нов почетен гражданин – професионалният боксьор Йосиф Панов

Плевен има нов почетен гражданин…

четвъртък, 25 април 2024
175

Изложба с детски творби от конкурс за Великден ще бъде открита на 25 април

Изложба с детски творби от…

сряда, 24 април 2024
162