Кристално огърлие и почетен плакет получи Северняшкият ансамбъл по повод своята 60-годишнина

247

       С най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – кристално огърлие, и с плакета на Община Плевен беше отличен Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”. Повод за това е 60-годишнината от основаването на ансамбъла. Почетните знаци бяха връчени на празничния концерт в салона в ДКТ „Иван Радоев” пред многобройните почитатели. С индивидуални награди – Златна и Сребърна лира, бяха наградени трима артисти от състава.

       Повече от два часа продължи концертът, събрал най-доброто от изпълненията на Северняшкия ансамбъл през годините. На сцената излязоха заедно настоящи и бивши артисти и доказаха, че за любовта към народното творчество възраст няма.

       Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” е създаден през 1959 год. в Плевен. Концертните програми на състава се осъществяват въз основа на задълбочено изучаване и творческо обогатяване на песенния и танцов материал. Той представя най-характерното за фолклорната област между Дунав и Стара планина. Програмите на Северняшкия ансамбъл са изградени като концертни спектакли, в които синтезът между песен и танц е основа за изграждане на преливащи се музикално-хореографски картини, подчинени на обща сюжетна и драматургична идея.  

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Почетния плакет на Община Плевен…

четвъртък, 05 декември 2019
34

Третият по големина град в…

четвъртък, 05 декември 2019
55

Отсечки от две улици в…

сряда, 04 декември 2019
229

Започна подаването на заявления за…

сряда, 04 декември 2019
141