Мерки за недопускане на Африканска чума по свинете са в сила за всички населени места на територията на Плевенска област

2045

Мерки за недопускане на Африканска чума по свинете са в сила за всички населени места на територията на Плевенска област

       Мерки за недопускане на заболяването Африканска чума по свинете са изпратени до всички общини от Плевенска област със заповед на областния управител. Основната цел е информиране на населението за особеностите на вируса с оглед актуалната епизоотична обстановка в страната.

       В промишлените обекти за отглеждане на свине се завишават мерките за контрол на пропускателния режим, на дезинфекция и проверка на здравословното състояние на животните. При отглеждането на свине в домашни условия стопаните трябва да не позволяват излизането на животните извън дворовете, да следят за промени в здравословното им състояние и да съхраняват фуража в затворени помещения, за да не се допусне замърсяването му.

       Важно е да се знае, че термичната обработка унищожава вируса. Ако при клане на животни за лична консумация стопаните забележат нетипично за свинете поведение или състояние, трябва незабавно да уведомят ветеринарен лекар и да преустановят обработката на трупа. При извършването на лов на диви свине от всички отстреляни животни е задължително да се вземат проби, като до излизане на резултатите труповете да се съхраняват при хладилни условия. При намиране на трупове на умрели животни трябва да се уведоми общинският ветеринарен лекар или да се подаде сигнал в ОДБХ - Плевен.

       Във всяко населено място ще бъде разлепена информация с име и телефон за връзка с ветеринарен лекар. ОД на МВР - Плевен, и ОДБХ - Плевен, ще извършват контрол на територията на Плевенска област за недопускане на нерегламентирано придвижване/ транспортиране на свине.

Свалете в PDF