Млади футболни надежди от Плевен дадоха старт на инициативата „Христо Стоичков: Пътят към звездите“

225

Млади футболни надежди от Плевен дадоха старт на инициативата „Христо Стоичков: Пътят към звездите“

       Млади футболни надежди от шест училища в Плевен поставиха началото на детска футболна инициатива „Христо Стоичков: Пътят към звездите“. Атрактивният футболен турнир се проведе на пл. „Възраждане“ на монтирано специално за целта футболно игрище. Събитието е по случай 30-ата годишнина от спечелването на „Златната топка“ от легендата на българския и световен футбол Христо Стоичков. Организатори на турнира са „Български футболни турнири“, съвместно със Зала на славата „Христо Стоичков“ и с подкрепата на Община Плевен. Генерален партньор на инициативата е дружеството „Пауър то уинд“.

       Старт на футболната надпревара дадоха председателят на Общински съвет – Плевен, доц. д-р Иван Малкодански, областният управител Николай Абрашев, президентът на БФТ Димитър Николов, изпълнителният директор на „Пауър то уинд“ Мартин Конов и народните представители Пламен Тачев и Валери Лачовски.

       „За мен е изключителна чест да поставя началото на тази страхотна футболна инициатива, и то в родния ни Плевен. Благодаря на всички наши партньори и приятели, които са тук и ни подкрепят, на Община Плевен за съдействието. Благодаря за доверието на най-голямата футболна легенда Христо Стоичков. Всичко заедно работим за популяризирането на спорта сред най-малките, на които искам да пожелая да бъдат здрави и да се забавляват“, обърна се към присъстващите на площада Димитър Николов.

       Успех на участниците пожела и председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански: „Изключително горд съм, че този турнир се провежда именно в нашия град. Идеята ни е инициативата да се превърне в традиция и турнирът да прерасне и в национален. Изключително много ще разчитам за това на нашите народни представители г-н Тачев и г-н Лачовски, както и на всеки, който може да помогне това да се случи. Събитието е изключително важно, защото е ориентирано към най-малките и им дава възможност да спортуват, да израснат със спорта и да се забавляват. Пожелавам ви хубава игра и се пазете“.

       На пл. „Възраждане“ бе изпълнен химна на България, след което символично начало на турнира дадоха депутатите Пламен Тачев и Валери Лачовски. „Поклон пред най-великия ни футболист Христо Стоичков, ние сме плакали на неговите срещи. В лицето на всички деца тук виждам бъдещите звезди на българския футбол, пожелавам ви това от сърце. Спортът е не само здраве, но и възпитава характер и ви подготвя за живота“, обърна се към младите футболни надежди на Плевен Пламен Тачев и пожела на всички да се представят достойно на терена.

       Успех на участниците в инициативата от името на генералния партньор на турнира пожела и Мартин Конов.

       Девет отбора от шест учебни заведения в Плевен се включиха в инициативата „Христо Стоичков: Пътят към звездите“. На терена излязоха представители на ОУ „Д-р Петър Берон“, НУ „Отец Паисий“, ОУ „Климент Охридски“, ОУ „Васил Левски“, НУ „Христо Ботев“ и ОУ „Валери Петров“. Те мериха сили на игрално футболно поле е с размери 15 х 10 м, като всеки отбор бе в състав от по трима състезатели (без вратар), плюс до три резерви, с атрактивни за футбола правила - две символични полувремена от по 8 минути в чест на легендарния номер 8 във футбола Христо Стоичков и екипи с номер 8.

Класирането:

Първо място – ОУ „Васил Левски“ /първи отбор/

Второ място - ОУ „Валери Петров“

Трето място – ОУ „Васил Левски“ /втори отбор/

Четвърто място - ОУ „Климент Охридски“

       Целта на детската футболна инициатива „Христо Стоичков: Пътят към звездите“ е да популяризира играта сред най-малките възрастови групи, осигурявайки им повече контакт с топката, подавания, голове и предизвикване на интерес към футболната игра.

Свалете в PDF