НАД 1644 ДЕЦА СА ПОЛУЧИЛИ ПОДКРЕПА В ЦЕНТЪРА ЗА РАННА ИНТЕРВЕНЦИЯ НА УВРЕЖДАНИЯТА – ПЛЕВЕН

1645

НАД 1644 ДЕЦА СА ПОЛУЧИЛИ ПОДКРЕПА   В ЦЕНТЪРА ЗА РАННА ИНТЕРВЕНЦИЯ НА УВРЕЖДАНИЯТА – ПЛЕВЕН

От откриването на Регионалния център за ранна интервенция на уврежданията – Плевен, в началото на 2017 г.е оказана подкрепа на 1644 деца, а с 1574 деца е приключена работата. Към момента услуги се предоставят на 70 деца, които посещават центъра за работа с различни специалисти  /логопед, психолог, рехабилитатор, специален педагог/. Всички те са с проблеми в развитието и с трайни увреждания, информира Дилайла Славейкова, директор на  РЦРИУ, на междинна пресконференция.

За пет години Центърът се утвърди като място, от което се нуждаят родители и деца, посочи Тодор Еленков, ръководител на проекта. Колкото и трудности да е имало в началото, сърцатото отношение на медицинската общност и последователността в действията на общинската администрация доведе до много добрите резултати днес.

В началото, когато пътят е най-труден, подкрепата на утвърдени имена в медицината е помогнал за формиране на обществено доверие към работата на Центъра. Двигатели на устойчивостта на успешния модел, по който функционира РЦРИУ – Плевен, са Дилайла Славейкова, директор на Центъра и екипът по проекта, носещ в дейността си силния заряд от емоция, обич, амбиция и всеотдайна грижа към тях, подчерта г-н Еленков

В Центъра на децата се предоставя индивидуална подкрепа, от която се нуждаят. Родителите получават адекватно отношение и консултиране от специалистите относно извършената терапевтична дейност с децата.

Центърът разполага с Устройство за забавяне на обратната слухова връзка – School DAF (Delayedauditoryfeedback), което е предназначено за лечение на заекване в детска възраст. Много полезен за деца със сензорни дефицити, хиперактивни деца и деца с дефицити в активното внимание е виброакустичният басейн.

Чрез мобилната услуга, която се предоставя в селата Буковлък, Дисевица, Мечка, Николаево, Опанец, Търнене, Гривица, Бръшляница, Върбица, Коиловци, Брестовец и Ясен и в гр. Славяново, се обхващат деца в риск, до които трудно достигат медицински специалисти. С тях работят логопед, психолог, специален педагог, оказва се консултантска помощ и подкрепа на родителите им.

Проектът „Продължаване дейността на Регионален център за ранна интервенция на уврежданията – Плевен“ е на обща стойност 1 419 285.60 лева и се финансира по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г., по процедура за директно предоставяне BG05M9OP001-2.004 „Услуги за ранно детско развитие“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и от Държавния бюджет на Република България.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

„Синя зона” в Плевен няма да работи на 2 май

„Синя зона” в Плевен няма…

петък, 26 април 2024
14

Покана за провеждане на консултации за съставите на СИК на територията на община Плевен

Покана за провеждане на консултации…

четвъртък, 25 април 2024
133

Плевен с писмо до финансовото министерство целеви средства от общинския бюджет да се ползват за ремонт на общински пътища

Плевен с писмо до финансовото…

четвъртък, 25 април 2024
152

Плевен има нов почетен гражданин – професионалният боксьор Йосиф Панов

Плевен има нов почетен гражданин…

четвъртък, 25 април 2024
223