Народен духов оркестър „Кубей” и Духов оркестър - Плевен се представиха с общ концерт

3060

Народен духов оркестър „Кубей” и Духов оркестър - Плевен се представиха с общ концерт

   Музикантите от Народен духов оркестър „Кубей” от Украйна с диригент Николай Куемжи гостуваха в Плевен, където изнесоха съвместен концерт с Общинския духов оркестър. Музикалното събитие бе организирано от Община Плевен по повод 140 години от Плевенската епопея. В програмата  прозвучаха маршове, ръченица от Тодор Стайков, мелодии от популярни руски филми и народни хора от Дико Илиев.

  Предците на част от оркестрантите са участвали в Руско-турската война от 1877-78 г. в състава на руската многонационална армия. А по-голяма част от жителите на село Кубей, което се намира в Болградски район на Одеска област, са потомци на преселници отвъд Дунава - българи и гагаузи, дошли по тези земи в края на XVIII и първата половина на XIX век.

   Много плевенчани участваха в инициативата за събиране на книги от български автори, които чрез музикантите ще бъдат доставени на  библиотеката на Дома на културата в село Кубей.

   Танцьори от Северняшки ансамбъл - Плевен се включиха в концерта и внесоха красота на вечерта и настроение за многобройната публика.

Свалете в PDF