Наследниците на Валери Петров бяха гости на първия празник на едноименното училище в Плевен

2548

Наследниците на Валери Петров бяха гости на първия празник на едноименното училище в Плевен

   С много музика и танци отбеляза първия си празник най-новото плевенско училище „Валери Петров”. Тържеството беше в препълнения салон на ДКТ „Ив. Радоев”, гости бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански, заместник-областният управител г-жа Татяна Божинова, директори на училища, родители. Специално за празника присъстваха внуците на Валери Петров - Анна Хаджимишева и Огнян Самоковлийски с децата си Ева, Ема, Ида, София и Катерина.

   Директорът на училището Ирен Димитрова припомни в приветствието си извървяното до момента: „Първи празник, първа учебна година, първи успехи за ОУ „Валери Петров” - всичко първо е красиво и вълнуващо, но и изключително трудно. След разделянето на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици и обособяването на Основното училище като самостоятелна учебна институция, изпитахме огромни затруднения – нова администрация, нова документация, 538 ученици в 22 паралелки, в две сгради, целодневна организация на учебния процес. Благодарение на голямата мотивация, усилия и енергията на училищния екип и на натрупания преди това опит днес пред паметта на нашия патрон Валери Петров можем гордо да заявим: ние се справихме”, каза г-жа Димитрова. Тя изтъкна и продължаващите успехи на възпитаниците на училището на регионални, национални и международни надпревари в различни области.

   Може да сте малки по възраст, но сте големи по успехи във всички области, в които сте участвали в състезания, се обърна към децата кметът Спартански. Той ги попита какви езици изучават и ги накара заедно да кажат на няколко от тях „Аз обичам Плевен”. „Всеки чужд език е широко отворен нов прозорец към света. В крак сте с новите технологии, може да сте във връзка с когото поискате, но има едно условие – да знаете чужди езици. Пожелавам ви да бъдете здрави, все така умни и красиви и винаги да обичате Плевен. За това не трябва много – трябва да го пазим чист, да не се руши създаденото на детските и спортните площадки, да не късаме цветя и храсти, засадени за радост на всички ни, и да помагаме да става все по-красив. Има ли друг град с Панорама като нашата? Има ли други такива водни каскади като нашата? Има ли друг град с такава славна история като нашата?”, попита г-н Спартански. Той подчерта, че Валери Петров е личност, която е гордост за всяка европейска и световна нация, един от най-големите умове на България за 20-и век и плевенските деца трябва да се гордеят, че учат в училище, което носи името на твореца.

   Благодарност за поканата да присъстват изрази внукът на поета Огнян Самоковлийски. „Много се радваме, че точно училище носи името на нашия дядо и прадядо. Институцията, в която най-малките се учат да четат и пишат и да обичат нашия език. Бели листчета, на които предстои да се напише нещо ново, така нарича Валери Петров малките деца, листчета, на които се записват знанията и преживяванията на всички бъдещи големи хора. Пожелаваме големи успехи на училището и отново благодарим, че сме тук”, каза г-н Самоковлийски.

   Най-новото основно училище в Плевен, което носи името „Валери Петров”, беше открито с решение на Общински съвет – Плевен, от 30 март 2017 г. В него се обучават близо 540 деца от I до VII клас.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Всички желаещи да продават мартеници получиха позиции чрез жребий

Всички желаещи да продават мартеници…

петък, 28 януари 2022
204

Нови съдове за разделно събиране на отпадъци поставят от днес в Плевен

Нови съдове за разделно събиране…

петък, 28 януари 2022
517

Д-р Володя Попов отново ще оглавява Регионалния исторически музей - Плевен

Д-р Володя Попов отново ще…

четвъртък, 27 януари 2022
460

НА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ЩЕ БЪДЕ ОДОБРЕН ИМОТ ЗА ПЛОЩАДКА ЗА ИЗЛЕЗЛИ ОТ УПОТРЕБА МПС

НА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ…

вторник, 25 януари 2022
802