Николай Стайковски с юбилейна изложба в ХГ „Илия Бешков” – Плевен

3601

Николай Стайковски с юбилейна изложба в ХГ „Илия Бешков” – Плевен

Впечатляваща изложба на един от най-утвърдените български творци Николай Стайковски бе открита в ХГ „Илия Бешков”. Гост на събитието бе временно изпълняващият длъжността кмет на Община Плевен – Стефан Милев. Той благодари на Николай Стайковски за прекрасната изложба и изрази увереност, че събития от този ранг ще дадат възможност Плевен да се утвърди като център на културата, какъвто заслужава да бъде.

През следващата седмица плевенчани ще могат да се насладят на експозицията от 38 творби на именития ни съгражданин. Голяма част от представените творби са на историческа тематика и в тях авторът показва български църкви, праистория и исторически личности. Това са предимно цветни графики от последните години, но има и творби от минали периоди, тотеми и женски фигурки, едни наистина вълнуващи, опростени форми, свидетелстващи за вечната потребност от изкуство.

Николай Стайковски е роден в Плевен. Следва в Академията за изящни изкуства във Варшава, Полша, след това учи живопис при проф. Светлин Русев, а през 1987 г. завършва графика в НХА.

Участва в много национални и международни изложби. Лауреат е на награди, сред които втора награда на конкурса „Варшавска графика” – 1999 г. и специална награда на Съюза на полските художници – 2000 г.

Негови творби се намират в Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, ХГ „Илия Бешков”, Регионален исторически музей - Плевен, в други институти и частни колекции в Европа. От 1987 г. Николай Стайковски има над 30 индивидуални изложби.

Свалете в PDF