Община Плевен ще кандидатства за доставка на екологични електрически автобуси

2238

Община Плевен ще кандидатства за доставка на екологични електрически автобуси

       Община Плевен ще кандидатства за сключване на споразумение за подготовката на проект „Утвърждаване на екологосъобразния обществен електротранспорт в Плевен” в партньорство  с „Тролейбусен транспорт” ЕООД – Плевен. Проектът ще бъде разработен по процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух” по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух” на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”. В рамките на процедурата ще се подпомогне закупуването и доставката на нови съвременни екологични електрически транспортни средства (подвижен състав) на обществения транспорт, което ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха, намаляване на шума и вибрациите и значително спестяване на енергия.

       Комитетът за наблюдение на оперативната програма на свое заседание взе решение за предоставяне на финансов ресурс по процедурата, която ще бъде отворена за кандидатстване на 01.07.2019 год. Срокът за кандидатстване е до 30.08.2019 год., а в тази процедура Община Плевен е посочена като конкретен бенефициент. Намеренията са с новите електрически автобуси да бъдат обхванати линии в Индустриалната зона, за които няма кандидатствали превозвачи в обявените търгове, поясни кметът на Община Плевен Георг Спартански. След реализация на проекта, Плевен ще затвърди мястото си на първи и единствен в страната с изцяло екологично чист масов градски обществен транспорт с нулеви вредни емисии.  

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Покана за провеждане на консултации за съставите на СИК на територията на община Плевен

Покана за провеждане на консултации…

четвъртък, 25 април 2024
52

Плевен с писмо до финансовото министерство целеви средства от общинския бюджет да се ползват за ремонт на общински пътища

Плевен с писмо до финансовото…

четвъртък, 25 април 2024
102

Плевен има нов почетен гражданин – професионалният боксьор Йосиф Панов

Плевен има нов почетен гражданин…

четвъртък, 25 април 2024
131

Изложба с детски творби от конкурс за Великден ще бъде открита на 25 април

Изложба с детски творби от…

сряда, 24 април 2024
149