Община Плевен ще сигнализира държавни институции за нередности в читалищата

3895

Община Плевен ще сигнализира държавни институции за нередности в  читалищата

   Кметът на Община Плевен ще разпореди изготвяне на писмо до Министерството на културата с анализ как се харчат парите от държавния бюджет от читалищата на територията на общината. Копие от писмото ще бъде адресирано и до Агенцията за държавна финансова инспекция, съобщи на днешното оперативно заседание на ръководството на местната администрация г-н Спартански.

   Повод за това са изготвените два доклада – за разходването на читалищните субсидии и за използването на материално-техническата база, дадена от Община Плевен на читалища за осъществяване на дейността им. „В редица читалища беше установено, че председатели на настоятелства са се самоназначили в разрез със закона на щатни длъжности. Не може да продължава практиката хора да създават читалища за самите себе си, без да осъществяват дейност. Парите се дават именно за дейност, не за издръжка на отделни персони, затова и ще сигнализираме компетентните институции и органи”, беше категоричен кметът.

   Вторият доклад е свързан с използването на недвижими имоти общинска собственост, дадени безвъзмездно на читалищата за дейност. „Не е тайна, че част от тях се отдават за търговска дейност на фирми и се ползват за аптеки, магазини и др., които нямат нищо общо с читалищната дейност. В този смисъл ще предприемем действия по прекратяване на тези договори”, уточни г-н Спартански.  

   Той допълни, че тези стъпки ще се предприемат още в следващите дни.

Свалете в PDF