Обявиха победителите в Националния конкурс за детска рисунка „Освобождението”

5577

Обявиха победителите в Националния конкурс за детска рисунка „Освобождението”

   На специална церемония, започнала с изпълнение на децата от ансамбъл „Нашенчета” с ръководител Огнян Летов, в Панорама „Плевенска епопея” днес бяха обявени победителите в юбилейното XX-о издание на Националния конкурс за детска рисунка „Освобождението”. „Плевенската епопея от 1877 г. заема особено важно място в хода и победоносния изход на Освободителната война, което ни даде основание преди 20 години да станем инициатори и домакини на този конкурс, чиято цел е да провокира историческата памет на участниците и ги насърчи към обогатяване знанията по българска история. Конкурсът дава възможност на учениците от І до VІІІ клас, използвайки разнообразни исторически и литературни извори, да пресъздадат с художествени средства портрети на герои, паметници на признателност, моменти от националноосвободителните борби на българския народ и от Руско-турската война 1877/78 г.”, припомни директорът на РВИМ Емилия Зорнишка. Започнал през 1999 г. като регионален, през 2006 г. конкурсът получава национален статут и в него участват ученици от всички краища на България. Прекрасните детски рисунки ни припомнят духа на българската национална революция, връщат ни към ожесточените битки за Плевен, Шипка, Стара Загора, правят ни съпричастни към радостното опиянение от свободата.

   Поздрав отправи и кметът на Община Плевен Георг Спартански: „Скъпи родители, благодаря, че сте възпитали такива красиви, умни и талантливи деца! Не за първи път присъствам на финалната част на този конкурс и ви уверявам, че не е толкова важно кои са победителите, а че продължава да има все така голям интерес към инициативата – участваха 370 рисунки на деца от общо 37 училища, 2 детски градини и 1 читалище от 28 населени места в 13 области в България. Това е доказателство, че конкурсът все повече се разраства и интересът към него се повишава. Ако съм жури, не знам как ще избера най-добрите сред вас”, каза още г-н Спартански. Той награди носителя на Голямата награда на конкурса „Освобождението” Николай Иванов – VІІ а кл., ОУ „Йордан Йовков” – Плевен. Младежът получи и паметен знак, изработен по повод 40-годишнината от построяването на Панорама „Плевенска епопея”. В отличаването на наградените се включи председателят на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев.

Жури определи победителите, те са:

Наградата на РВИМ - Плевен се присъжда на Николай Костадинов - ІV б кл., СУ „Цанко Церковски” - Полски Тръмбеш

Първа възрастова група – І – ІV клас:

Първа награда: Олга Станева – ІV д кл., СУ „Иван Вазов” - Плевен

Втора награда: Кирил Върбанов - 11 год., СУ „Стоян Заимов” - Плевен  

Трета награда: Ангел Костов - І е кл., СУ „Иван Вазов” - Плевен

Втора възрастова група - V-VІІІ клас:

Първа награда: Кристина Станева - VІ б кл., СУ „Иван Вазов” - Плевен

Втора награда: Гери Николова – VІІ кл., СУ „Цанко Церковски” - Полски Тръмбеш

Трета награда: Станислава Михова – V б кл., СУ „Йордан Йовков” - Тервел

 

Поощрителни награди І – ІV клас:

Десита Илиева - IV г кл., 129-о ОУ „Антим І” - София

Юлия Георгиева - І б кл., ОУ „Св. Климент Охридски” - с. Буковлък  

Горан Горанов - ІІ кл., СУ „Бачо Киро” - Летница

Велина Ванкин - ІІІ б кл., ОУ „Мати Болгария” - Казанлък

Галена Ангелова - І б кл., ОУ „Св. Климент Охридски” - с. Буковлък

Поощрителни награди V – VІІІ клас:

Тони Йорданова - V кл., СУ „Пейо Яворов” - Стралджа

Ралица Станчева - VІІ б кл., СУ „Цанко Церковски ” - Полски Тръмбеш  

Михаела Ланкарани - VІ кл., ОУ „Райна Княгиня” - Пловдив 

Ирина Иванджикова - МГ „Гео Милев” - Плевен

Милен Ватовски - VІІІ кл., СУ „Петър Берон” - Червен бряг

   Извън конкурса грамоти за най-малки участници бяха присъдени на децата от ІV група „Сладурани” на Детска градина „Слънце” - Плевен и децата от ІV група на ДГ „Пролет” – Плевен.

 

Свалете в PDF