Откриването на изложбата „За други своя...” стана събитие в руската столица

2400

Откриването на изложбата „За други своя...” стана събитие в руската столица

         Съвместната руско-българска изложба „За други своя... 140 години от войната за Освобождението на България 1877-1878 гг.” официално отвори врати в залите на Държавния исторически музей на Русия в Москва. Официални гости на церемонията бяха Заместник-председателят на Правителството на Руската Федерация Дмитрий Рогозин, Министърът на културата на Русия Владимир Мединский, депутати от Държавната дума, Посланикът на България в Москва Бойко Коцев, Директорът на Българския културен институт при дипломатическата ни мисия в Москва Павел Васев, представители на побратимените с  Плевен Централен административен окръг на град Москва и град Ростов на Дон.

         Почетни гости бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански и председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

         Плевен пази жива паметта за  драматичните събития отпреди 140 години, когато именно от тук изгря Свободата на България. Свидетелство са стотиците паметници на признателност, разказващи за подвига на воините освободители,  които са светини за всички нас, каза в приветственото си слово Георг Спартански.

      Изложбата е съвместен проект на Държавния исторически музей на Русия и Регионалния военноисторически музей - Плевен, който представи 47 експоната, сред които икони на главнокомандващия Руската Дунавска армия Велик княз ген. Николай Николаевич, вещи на ген. М. Д. Скобелев, униформи, кръстчета и нагръдни икони на загинали руски воини на бойните полета край Плевен.

         Със свои изпълнения в церемонията участва и камерен състав на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Ив. Вълев” - Плевен. Изложбата ще остане в залите на руския музей до месец октомври.

Свалете в PDF