Паметна плоча на д-р Маргарит Маргаритов беше открита в Плевен

3127

Паметна плоча на д-р Маргарит Маргаритов беше открита в Плевен

 

Паметна плоча на българския стоматолог д-р Маргарит Маргаритов беше открита днес в Плевен. Инициативата е на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз, подкрепена от Общинския съвет – Плевен, и Община Плевен.

Д-р Маргарит Маргаритов е роден и израснал в Плевен. Завършва Факултета по стоматология на Истанбулския университет. Полага приравнителен изпит пред Висшия медицински съвет в София и получава правото да практикува в България. През учебната 1941/1942 г. специализира в Медицинския университет на Мюнхенския университет, специалност "Челюстно-лицева хирургия". За да може да се издържа, започва работа в зъболекарска практика в Мюнхен. Там защитава научна работа на тема "Профилактика и терапевтична стойност на средството за устна хигиена Лакалут" и получава докторска степен. Патентова пастата "Лакалут" в Германия, но според законодателството на страната срокът на патента е 18 години. Загубва го поради невъзможността да го продължи по-късно в България.

В края на 1943 г. д-р Маргаритов се завръща и работи в България. След доноси от колеги е изпратен в лагера „Куциян” за няколко месеца. Автор е  на монографии, научни статии, доклади и едни от най-добрите учебници в своята област. Умира  на 26 декември 1978 г. в София.

Паметният знак откриха проф. Христо Кисов - едно от най-известните имена в областта на протетичната стоматология, и д-р Поля Петева, председател на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз. На церемонията пред сградата на Стоматологичната клиника присъстваха председателят на Общинския съвет Мартин Митев, заместник-кметът на Община Плевен Милен Яков, стоматолози, представители на здравни институции.

Свалете в PDF