Първата копка на новия завод на „Леони България“ в Плевен беше направена днес. Предприятието ще отвори 2000 работни места в Плевен и ще заработи до края на 2018 г.

4401

Първата копка на новия завод на „Леони България“ в Плевен беше направена днес.  Предприятието ще отвори 2000 работни места в Плевен и ще заработи до края на 2018 г.

Официалната церемония за “първа копка” на нашия завод в Плевен потвърждава стратегията за разширение на Леони в Източна Европа. Това е радостно събитие както за България, така и за нашата компания. Тук намерихме надеждни партньори и сме уверени, че ще изградим устойчив бизнес във вашата страна. Част от нашата мисия в региона ще бъде не само да сме полезни икономически, но и активно да допринесем за социалния му живот, заяви Ралф Маус, директор оперативни дейности и производство в Леони, направление “Кабелни системи”. Инвестицията на най-големия производител в Европа и четвърти в световен мащаб на електрически системи, кабели и други компоненти за автомобили е на стойност 32 млн. евро, от които 16 млн. евро са инвестирани в самата сграда и още 16 млн. евро в оборудване. Новата производствена база се очаква да започне функционирането си до края на 2018 г. и ще , осигури между 2000 и 2500 нови работни места в региона.

Площта на завода в Плевен е 28 120 кв. м, от които около 14 000 са за производствени мощности. Останалата част ще бъде заета от съблекални, столова и зона за обучения. Пълният капацитет на завода ще бъде достигнат постепенно до 2020 г. според плана на адаптиране на пространството към нуждите на производството. Компанията вече започна да търси и наема специалисти по качеството, логистиката, контрол по производството, инженери, човешки ресурси, администрация, счетоводство и други.

От Леони вярват, че откриването на производство в България е стратегическа стъпка в развитието на бизнеса им в Източна Европа.

От българска страна инвеститор и основен строител със сключен дългосрочен договор за наем е „Хоризонт-Иванов“, който е инвестирал в проекта 16 млн. евро. Светослав Богалински – директор „Бизнес развитие“, обяви, че днешният старт на строителството на този завод е плод на двугодишния ентусиазъм в работата на „Хоризонт-Иванов”. Той Благодари на Леони за партньорството и доверието и беше категоричен, че това е успех не само за „Хоризонт-Иванов” като строително-инвестиционна компания, а и за България.

Сред присъстващите на официалната церемония за първата копка бяха също и вицепремиерът на Република България г-н Томислав Дончев, който от сцената сподели, че да бъдеш инвеститор сеизисква смелост и поздрави компания Леони за правилното решение да изберат България като място за инвестиция. “Подобни инвестиции създават дългосрочна промяна. И след като реиндустриализацията на Южна България вече е факт, е време това да се случи и със Севера. И тази тенденция ще промени България към по-добро, каза още вицепремиерът.

Към гостите адресира поздравленията си и Министърът на икономиката г-н Емил Караниколов, който подчерта, че тази инвестиция ще подобри пазара на труда, което ще се отрази положително на цялостната икономика на региона.

Кметът на Плевен г-н Георг Спартански беше категоричен, че за подобно успешно начинание е необходимо добро партньорство между държавата и всичките й институции. Плевен се пребори с Ловеч, Пловдив и Видин за тази инвестиция. И вярвам, че нашият град е локомотивът, който може да изведе региона към една по-добра икономическа картина. Изключително съм благодарен на всички, които направиха това възможно, добави той. 

Сред гостите на събитието бях още заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, областният управител на област Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев, както и народни представители от Плевенски многомандатен регион, директорът на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, съветникът по икономическите въпроси на Немското посолство Хубертус Клинк, представители на местния бизнес и представители на местни и национални медии.

                                                                                             ***

„Леони България“ е 100% собственост на немската Leoni, водещ световен производител и доставчик на продукти, решения и услуги за енергия и управление на данни в автомобилния сектор и други индустрии. Leoni, публична компания разполага с 94 завода в 31 страни и около 88000 служители.

Консолидираните продажби на компанията са 4.9 млрд. евро през 2017 г. Компанията присъства в Югоизточна Европа от повече от 15 години и има производствени бази в съседните страни Румъния и Сърбия. Местното управление на Leoni за България се представлява от Анджрей Амброзиак – управителен директор, и Елица Цанева – търговски директор.

Строително-инвестиционна компания „Хоризонт – Иванов“ е инвеститор и основен строител на завода. Компанията вече 24 години извършва успешно дейността си на българския и международния пазар. Тя участва в строителството и реконструкцията на едни от най-големите индустриални и търговски сгради у нас и в чужбина. Управляващ директор на компанията е Борислав Иванов. Директор бизнес развитие е Светослав Богалински.

Част от завършените проекти с участие на „Хоризонт-Иванов“ са: София Еърпорт Център, метална конструкция на Нов терминал на Летище София, метална конструкция и покрив на зала „Арена Армеец“ в София, металната конструкция за олимпийския огън за Зимните игри в Сочи, завод на „Язаки България“ в Димитровград и др.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

„Синя зона” в Плевен няма да работи на 2 май

„Синя зона” в Плевен няма…

петък, 26 април 2024
13

Покана за провеждане на консултации за съставите на СИК на територията на община Плевен

Покана за провеждане на консултации…

четвъртък, 25 април 2024
133

Плевен с писмо до финансовото министерство целеви средства от общинския бюджет да се ползват за ремонт на общински пътища

Плевен с писмо до финансовото…

четвъртък, 25 април 2024
152

Плевен има нов почетен гражданин – професионалният боксьор Йосиф Панов

Плевен има нов почетен гражданин…

четвъртък, 25 април 2024
223