Плевенчани сведоха глави пред паметта на Левски

2073

Плевенчани сведоха глави пред паметта на Левски

     Паметен ритуал, посветен на 146-годишнината от обесването на Васил Левски, се проведе днес пред неговия паметник в Плевен. Почетен строй военнослужещи посрещна присъстващите народни представители, областния управител Мирослав Петров и неговите заместници, председателя на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев, общински съветници, кмета на Община Плевен Георг Спартански и заместниците му. На ритуала бяха представители на институции, множество деца от плевенски училища, десетки плевенчани.

     Свещеници от плевенски храмове отслужиха панихида, след което към присъстващите се обърна кметът Спартански. Той припомни делото на Апостола, освободителните борби на българския народ и подчерта, че пред титаничния образ на Левски заставаме по вътрешна потребност, вероятно водени и от неудовлетворение от това, което виждаме в реалността. „Левски иска от всеки от нас да изпълняваме честно и достойно своята обязаност, мислейки не за себе си, а за интересите на Отечеството. Очаква от нас, кметовете и местните власти, общинските съветници да спазваме клетвата, която сме дали да служим на гражданите. Левски иска от нас да говорим това, което мислим, и да правим това, което казваме”, подчерта още г-н Спартански. Той бе категоричен, че Апостола ще продължи да бъде пример за безкористност, отдаденост на делото на свободата и за поколенията след нас. „За 1300 години да сме дали на света само личността на Левски, ние заслужено следва да се намираме в първата редица на всички народи”, каза още кметът Спартански.

     Свое есе за Апостола на свободата прочете Павла Манова, ученичка от XI клас в МГ „Гео Милев”, след което с минута мълчание бе почетена паметта на Левски. В знак на признателност пред паметника му бяха поднесени венци и цветя.

Свалете в PDF