Плевенският зоопарк получи нов петгодишен лиценз

2413

Плевенският зоопарк получи нов петгодишен лиценз

Министерството на околната среда и водите издаде лиценз на Зоопарк „Кайлъка“- Плевен. Той е валиден до юли 2024 г. Лицензът удостоверява годността на зоологическата градина за отглеждане на диви животински видове извън естествената им среда, както и размножаването им при контролирани условия.

Дребни технически предписания са посочени като условия към лиценза. В срок от шест месеца трябва да се поставят удобни за катерене елементи в клетката на моните, а за папагалите Корела, Малък Александър и Жако е добре да има подходяща вътрешна среда за занимания и нормално двигателно поведение. До две години е времето за изграждане на врати в близост до скалите на загражденията за тревопасните с цел осигуряване безопасността на персонала, за поставяне на допълнителни лежанки в клетката на лъвовете и за разнообразяване с естествени елементи на подовата настилка във външната клетка на мантиестите павиани. До края на действие на лиценза е нужно да се осигури вътрешно помещение или да се изгради изцяло ново за бодливите свинчета и да се предприемат технически мерки за предотвратяване проникването на гризачи в клетките на птиците.

Плевенският зоопарк е единственият в България, който се намира в защитена местност. Друга особеност, която не позволява неговото разширение, е спецификата на терена – опира в скала, затова някои от животните използват за местообитание естествени пещери, освен това през парка преминава и река Тученишка. Зоопарк „Кайлъка“ е общинска собственост и се стопанисва от ОП “Акварел“.

 

Файлове:

Лиценз 1-1.jpeg Лиценз 1-1.jpeg
Свалете в PDF