По стара традиция поискахме прошка

588

   С две празненства беше отбелязан в Плевен празникът Сирни заговезни.  За седма поредна година Дружеството на рускоговорящите „Възход” със съдействието на Община Плевен проведе в Градската градина празника Масленица, който се свързва с изпращането на зимата и посрещането на пролетта по аналог на нашенския Сирни Заговезни. В този ден по традиция се иска и прошка от близки и приятели. Името на ритуала идва както от палачинките, които жените приготвят специално за случая, така и заради сламеното чучело - Масленица. Много домашни вкусотии, игри за малки и големи, песни и танци повдигнаха настроението на присъстващите. На тържеството гостува и кметът на Община Плевен Георг Спартански, който поздрави  организаторите за празника. По повод общоградския празник „Българска прошка”, който започна малко по-късно в двора на  Регионалния исторически музей г-н Спартански обяви, че ще предложи от следващата година двете събития да се слеят в едно.

   За първи път в Плевен беше отбелязан с тържество празникът Сирни Заговезни, организатори са Регионалният исторически музей и Община Плевен. Събитието беше открито от кмета: „Нашите рускоговорящи православни братя отбелязват същия празник, но под друго име. Смисълът е еднакъв – изпращаме зимата и посрещаме пролетта. Ден за прошка е, затова нека взаимно да поискаме прошка за онова, което волно или неволно сме причинили на друг с думи или дела. Публично пред всички искам прошка за действия или думи, с които съм обидил някого от вас, също така давам прошка на всеки, който счита, че по някакъв начин ме е засегнал. Бъдете всички живи и здрави, нека се обичаме по християнски, да имаме повече вяра в собствените си сили и повече надежда в по-доброто бъдеще на Плевен.Нека заедно да направим така, че градът да бъде по-красив и добър, какъвто го заслужават нашите деца”, каза още г-н Спартански.

   В общоградския празник участваха ансамбълът за изворен фолклор ,,Гайдуница” при НЧ „Пробуда-1907” - с. Подем, и Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”. По време на празника бяха обявени победителите в  работилницата за кукерски маски в РИМ – Плевен, 20 малки таланти получиха своите награди от директора на музея д-р Володя Попов. Накрая всички се хванаха на дълго хоро и прескочиха кладата за здраве.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

„Синя зона” няма да работи…

понеделник, 17 декември 2018
120

Три символа на Плевен са…

понеделник, 17 декември 2018
113

Каратистката Ивет Горанова стана за…

петък, 14 декември 2018
172

Водоподаването в село Ясен ще…

понеделник, 10 декември 2018
104