По стара традиция поискахме прошка

2738

По стара традиция поискахме прошка

   С две празненства беше отбелязан в Плевен празникът Сирни заговезни.  За седма поредна година Дружеството на рускоговорящите „Възход” със съдействието на Община Плевен проведе в Градската градина празника Масленица, който се свързва с изпращането на зимата и посрещането на пролетта по аналог на нашенския Сирни Заговезни. В този ден по традиция се иска и прошка от близки и приятели. Името на ритуала идва както от палачинките, които жените приготвят специално за случая, така и заради сламеното чучело - Масленица. Много домашни вкусотии, игри за малки и големи, песни и танци повдигнаха настроението на присъстващите. На тържеството гостува и кметът на Община Плевен Георг Спартански, който поздрави  организаторите за празника. По повод общоградския празник „Българска прошка”, който започна малко по-късно в двора на  Регионалния исторически музей г-н Спартански обяви, че ще предложи от следващата година двете събития да се слеят в едно.

   За първи път в Плевен беше отбелязан с тържество празникът Сирни Заговезни, организатори са Регионалният исторически музей и Община Плевен. Събитието беше открито от кмета: „Нашите рускоговорящи православни братя отбелязват същия празник, но под друго име. Смисълът е еднакъв – изпращаме зимата и посрещаме пролетта. Ден за прошка е, затова нека взаимно да поискаме прошка за онова, което волно или неволно сме причинили на друг с думи или дела. Публично пред всички искам прошка за действия или думи, с които съм обидил някого от вас, също така давам прошка на всеки, който счита, че по някакъв начин ме е засегнал. Бъдете всички живи и здрави, нека се обичаме по християнски, да имаме повече вяра в собствените си сили и повече надежда в по-доброто бъдеще на Плевен.Нека заедно да направим така, че градът да бъде по-красив и добър, какъвто го заслужават нашите деца”, каза още г-н Спартански.

   В общоградския празник участваха ансамбълът за изворен фолклор ,,Гайдуница” при НЧ „Пробуда-1907” - с. Подем, и Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”. По време на празника бяха обявени победителите в  работилницата за кукерски маски в РИМ – Плевен, 20 малки таланти получиха своите награди от директора на музея д-р Володя Попов. Накрая всички се хванаха на дълго хоро и прескочиха кладата за здраве.

Свалете в PDF