Посланикът на Кувейт: В двустранните ни отношения има доверие

2111

Посланикът на Кувейт: В двустранните ни отношения има доверие

       На първо посещение в Плевен днес беше Посланикът на Държавата Кувейт в Република България Н. Пр. д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики. Той се срещна с кмета на Община Плевен Георг Спартански, почетния ректор на Медицинския университет чл. кор. проф. Григор Горчев и настоящия ректор на плевенската Алма Матер проф. д-р Славчо Томов.

         През своя мандат тук съм посетил близо 80 % от по-големите български градове, но отчитам като пропуск, че досега не съм бил в Плевен, защото градът определено има потенциал за бизнес сътрудничество и академичен обмен, посочи д-р Ал-Атиики. Икономическите връзки между България и страните от Близкия Изток бяха много активни преди 1989 г., но впоследствие бележат спад и нашата задача е да ги възстановим в духа на общия интерес, категоричен беше той.

       Първите крачки за сближаване са направени – разкрита е самолетна линия от Бургас и Варна до Кувейт, много мои сънародници вече притежават имоти по Черноморието, някои от тях трайно се установиха тук и развиват бизнес, увеличи се броят на туристите от страната ни, направени бяха дарения на съвременна апаратура на Медицинска академия в София, разказа дипломатът. Всичко това показва, че в двустранните ни отношения има стабилно взаимно доверие, подчерта дипломатът.

       За съжаление, в страната няма нито един студент от Кувейт и моята задача е да възродя и тази област на сътрудничество. Затова след срещата ще посетя лично Медицинския университет и ще се запозная с условията за обучение на чуждестранни студенти, посочи Посланикът на Кувейт.

       От своя страна Георг Спартански разказа за историята и развитието на Плевен, възможностите за бизнес контакти и за медицински туризъм.

       В знак на уважение кметът връчи на д-р Ал-Атиики почетния плакет на Община Плевен.

 

Свалете в PDF