Поздрав и цвете на всяка дама от екипа в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” поднесе кметът Спартански

3318

Поздрав и цвете на всяка дама от екипа в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” поднесе кметът Спартански

   Цвете на всяка от дамите от екипа в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” поднесе днес кметът на Община Плевен Георг Спартански, поводът е 33-ата годишнина на културния институт. Г-н Спартански пожела на домакините най-вече да са здрави, да продължават да пазят все така самоотвержено храма на духовността и ги увери, че при всеки случай на нужда или евентуален проблем, може да разчитат на неговата помощ за разрешаването му. Директорът на галерията Мария Мескин информира г-н Спартански за приключилия ремонт на покрива на сградата, както и че са завършили дейностите по подмяна на улуците. Така се гарантира спазването на подходящи условия за съхранение на шедьоврите в колекцията. „33 години е Христова възраст, поверието е, че каквото си пожелаем, се сбъдва. Затова си пожелаваме светлина и любов”, каза още г-жа Мескин.

   През 1984 г. акад. Светлин Русев подари на родния си град Плевен 322 произведения на изкуството - живопис и скулптура - от личната си колекция. Община Плевен предостави за това изключително дарение възможно най-подходящия подслон - уникалната сграда, архитектурен паметник на културата с национално значение, дело на основоположника на съвременната българска архитектура Никола Лазаров.

   През 1999 г. Светлин Русев дари още 82 графични произведения - български възрожденски щампи, творби на съвременни български майстори на рисунката и графиката и европейски майстори от 18-и, 19-и и 20-и век, между които Дьолакроа, Гойя, Миле, Кете Колвиц, Шагал, Салвадор Дали, Пикасо, Роден, Дега, Реноар.

   Дарението е отворена система – акад. Светлин Русев продължава да го увеличава с нови творби. До този момент колекцията наброява 415 творби: образци на българското изкуство от Възраждането до днес, представящи етапите му на развитие в лицето на емблематични имена на автори. Зрителят се среща и с работи на френски, румънски, руски, кубински, мексикански майстори, с индийска християнска пластика и африкански ритуални фигури и маски.

Свалете в PDF