ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПРЕДСТАВИ НАПРЕДЪКА ПО ПРОЕКТ „ОСИГУРЯВАНЕ НА УСТОЙЧИВА ГРАДСКА СРЕДА НА ПЛЕВЕН”

2671

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ  ПРЕДСТАВИ  НАПРЕДЪКА ПО ПРОЕКТ „ОСИГУРЯВАНЕ НА УСТОЙЧИВА ГРАДСКА СРЕДА НА ПЛЕВЕН”

На 18 януари 2018 г. от 11:30 часа в Заседателната зала на Община Плевен се проведе пресконференция във връзка с изпълнение на проект „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен” по договор за БФП № BG16RFOP001-1.007-0001-C01 от 16.12.2016г. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020г., процедура BG16RFOP001-1.007 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014 – 2020 Плевен“, като част от Процедура  BG16RFOP001-1.001-039 „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014 – 2020“ по Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

  На събитието присъстваха заместник- кметът на Община Плевен Стефан Милев, ръководителят  на проекта Евгени Генов, членове на екипа на проекта и представители на фирмите-изпълнители на строителните дейности по проекта, медии.

Проектът се изпълнява като част от одобрената инвестиционна програма на Община Плевен и включва дейности по инвестиционен приоритет „Градска среда“. Инвестиционните дейности обхващат рехабилитация и реконструкция за обновяване на общо 30 обекта, представляващи: Градска градина и Водна каскада на пл. „Възраждане”, площад „Стефан Стамболов“, детски и спортни площадки, пешеходни мостове и улици.

Стефан Милев откри пресконференцията с приветствие към участниците, като подчерта    важността на проекта за гражданите на Плевен и благодари на строителните фирми за спазените срокове и качественото изпълнение  на строително-ремонтните работи /СМР/ на обектите на интервенция по проекта.

     Пресконференцията продължи с презентация, представена от ръководителя на проекта,  в  която  акценти бяха  целите, напредъкът по изпълнение на дейностите по проекта и постигнатите резултати към  момента:

  •  Нова визия за Градската градина;
  •  Цялостно обновяване и модернизиране на Водната каскада;
  •  Преобразяване на прощад „Стефан Стамболов”.

Като резултат от  изпълнение  на предвидените дейности  на посочените  обекти се  реализира основната цел на проекта: постигане на устойчива и екологична градска среда с подобрени качества на живот, нова социална среда и възможности за икономическо развитие, чрез интегрирано въздействие и синергичен ефект върху територията и населението на гр. Плевен. Постигнати са специфичните цели,  свързани с развитие на физическата и жизнена среда в града чрез повишаване на нейното естетическо и екологично качество, осигуряване на достъпност за лица в неравностойно положение, устойчивост и безопасност, развитие и утвърждаване на пълноценен начин на живот чрез осигуряване на среда, притежаваща всички условия за отдих, игра и спорт.

  Продължителността на проекта е 30 месеца  с общ  бюджет в размер на 13 844 761,73 лева, които представляват 100% безвъзмездна финансова помощ за Община Плевен. От тях 11 768 047,47 лева е европейското съфинансиране  и 2 076 714,26 лева е националното съфинансиране. 

Свалете в PDF