Президентът Румен Радев участва в ритуала по повод 144 години от Третия щурм за освобождението на Плевен

1761

Президентът Румен Радев участва в ритуала по повод 144 години от Третия щурм за освобождението на Плевен

       Вече век и половина поколения плевенчани с достойнство и чест пазят спомена за героите, така че той да не потъва в пожълтелите страници на историята. Това заяви президентът Румен Радев в града ни, където участва в отбелязването на 144-ата годишнина от началото на Третия щурм за освобождението на Плевен. Държавният глава отбеляза, че обсадата на Плевен е епопея и като размах на военната операция, и като значение, и като военно майсторство и героизъм. Макар и неуспешен, Третият щурм за Плевен е важна страница в тази епопея и ние трябва да я препрочитаме, за да не забравяме никога цената на свободата, подчерта президентът. Той припомни, че месеците след Третия щурм са решаващи и откриват пътя към Шейново, София и към българската свобода. Държавният глава благодари на жителите на Плевен, че показват, че признателността на народа ни към нашите освободители и техния безпримерен подвиг, за да я има днес България, е по-силна от всякакви политически спекулации.

       В словото си към присъстващите кметът на Община Плевен Георг Спартански подчерта, че докато я има България, докато ни има нас, докато има паметта за тези, които положиха костите си в нашата земя и проляха кръвта си за нашата свобода, винаги ще я има паметта за тези герои, за тяхното дело, за техния подвиг. Той акцентира и върху саможертвата, направена от хилядите знайни и незнайни воини, дошли от далечни земи, за да се сражават за свободата на България. Плевен падна, за да възкръсне България. Нека помним делата на всички, които направиха това възможно и нека нашите цветя и венци в знак на признателност никога да не увяхват пред паметниците на героите, добави г-н Спартански.

       След ритуала Румен Радев връчи в Панорама „Плевенска епопея 1877“ Почетния знак на президента на отговорните за построяването на монумента – на кмета в периода 1971-1979 г. Андрей Романов, и двамата проектанти - арх. Иво Петров и арх. Пламена Цачева. Невероятният мемориален ансамбъл винаги ще ни напомня откъде идва нашата свобода, подчерта президентът и изрази признателност за патриотичната посветеност и професионалните успехи на наградените.

       Държавният глава проведе и среща с работещи в Регионалния военноисторически музей – Плевен. Кметът Спартански подчерта, че културният институт е единственият от всички 30 регионални музеи без изцяло държавно финансиране. Община Плевен е единствената в страната, която отделя толкова висок процент от годишния си бюджет за култура - местната изпълнителна власт дофинансира Плевенската филхармония, Драматично-кукления театър „Ив. Радоев”, Регионалния военноисторически музей, изцяло издържа още няколко културни институции. Директорът на РВИМ Емилия Зорнишка изтъкна, че плевенският военноисторически музей единствен от всички регионални музеи в страната, е на 50 % национално финансиране, поддържането на историческия паметник става без необходимата държавна подкрепа, която въпреки дългогодишните молби, не е била оказвана. Вашата кауза  за опазване на историческата памет е справедлива, защото е кауза за България, заяви президентът и увери, че ще направи всичко възможно в подкрепа на историческия музей.

       В ритуала в Плевен участие взеха посланикът на Руската федерация в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова, областният управител Марио Тодоров, общински съветници, много граждани и гости на Плевен. 

Свалете в PDF