Програмата за развитие на туризма ще повиши разпознаваемостта на Плевен като туристическа дестинация

2768

Програмата за развитие на туризма ще повиши разпознаваемостта на Плевен като туристическа дестинация

   След едночасов дебат общинските съветници приеха днес Програма за развитие на туризма в Община Плевен за 2017 година. „За” внесения от кмета Георг Спартански документ гласуваха 31, „въздържал се” – 5, нямаше гласували „против” предложението.

   „Далеч съм от мисълта, че тази Програма е панацея и сама по себе си ще тръгне да работи, но това, което се опитваме, е да дадем рестарт на нещата. Срамно и недопустимо е Община Плевен в година като настоящата, в която имаме три годишнини от културно и историческо значение - 140 години от Освобождението на Плевен, 110 години Военноисторически музеи и 40 години от откриването на Панорамата, да не се постарае да привлече внимание. Трябва да положим усилия да се включим в нишата поклоннически и исторически туризъм и да представим нашите забележителности. Не изключвам природния туризъм, здравния и всички останали. Ползвали сме като основа програмите на общините, към които се стремим да се приближим по отношение развитие на туризма и да си върнем името като туристически център. Трябва да създадем чувство на гордост у самите плевенчани, че живеят в този град, за да можем после да търсим съпричастност и признание и от  туристите. Програмата е отворена, търпи корекции и разработване, приемам всякакви съвети от всички страни, но нещата на хартия трябва да се случат и на практика”, каза г-н Спартански.

   Средствата за развитие на туризма се набират от такива, предоставени за изпълнение на целеви програми и проекти; събирани от туристически данък; дарения и помощи, средства по международни програми и споразумения, когато не е предвидено те да постъпват в държавния бюджет.

   Очакваните приходи на Община Плевен за 2017 г. от туристически данък са в размер на 35 хил. лв. Средствата за изграждане и поддържане на инфраструктурата, която е неразривно свързана с придвижването на туристите, са предвидени в Инвестиционната програма на Община Плевен. Финансовите средства за традиционни и протоколни прояви и културни събития с национално и международно значение са предвидени в Културния календар за 2017 г. и са в размер на 276 хил. лв.

   Инструментите за постигането на устойчиво развитие на туризма включват мероприятия за изграждане и поддържане на инфраструктурата, маркетинг активности, изграждане и поддържане на туристически обекти, както и междуинституционално сътрудничество.

   Целите, поставени в Програмата, са увеличаване на разпознаваемостта на Община Плевен като туристическа дестинация; увеличаване на обема на туристопотока; създаване на устойчив позитивен имидж; икономически растеж чрез ревитализиране на традиционните икономически отрасли и увеличаване на секторната конкурентоспособност и заетост; съхраняване на природното и културно наследство на Общината за бъдещите поколения.

   Приоритетните дейности, които ще помогнат в постигането на целите, са обединени в няколко направления: изграждане и поддържане на инфраструктура, обслужваща туризма, включително местните пътища до туристическите обекти; сертифициране и функциониране на туристическия информационен център и организация на информационно обслужване на туристите; организиране на събития и мероприятия с местно и национално значение, които допринасят за развитието на туризма; реклама на туристическия продукт на Община Плевен, включително участие на туристически борси и изложения.

Свалете в PDF