С тържествен ритуал и камбанен звън на всички храмове Плевен ще чества Националния празник

948

         Тържественият ритуал, посветен на Националния празник на България Трети март и 140-годишнината от Освобождението от турско робство ще започне в 11.00 ч. на централния площад „Възраждане” с военен ритуал и издигане на националното знаме. Панихида в памет на загиналите ще отслужат свещеници от плевенски храмове. Слова ще произнесат кметът на Община Плевен Георг Спартански и областният управител Мирослав Петров. В знак на признателност ще бъдат поднесени венци и цветя. Празникът ще бъде ознаменуван с камбанен звън от трите плевенски църкви.

         В ритуала ще участва шествие с 400-метрово българско знаме, в изработването на което се включиха деца, ученици, родители, преподаватели от различни детски и учебни заведения. Шествието ще тръгне същия ден в 10.15 ч. от пл. „Ст. Стамболов” към пл. „Възраждане”. Носещите флага ще обгърнат с него символа на Плевен – Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”.

         В тържественото събитие ще участват Първи плевенски ученически гвардейски отряд от ОУ „Д-р Петър Берон” и деца от клуб „Млади възрожденци” при НУ „Хр. Ботев”, облечени в четнически униформи.

         В 12.00 ч. в залата на ДКТ „Ив. Радоев” ще се състои празничен концерт с участието на трио тенори „Уникалните гласове” и Общински хор „Гена Димитрова”.

         Също по повод празника в 12.30 ч. на пл. „Възраждане”  ще се проведе инициативата „Пробуждане с хоро” с организатор плевенското сдружение „Зорница”. Целта е да се изгради своеобразен мост на хорото по целия свят като символ на българската идентичност.

           Поради зимната обстановка Лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи” – Плевен, обявена за 09.00 ч. на 03 март,  няма да се състои. Няма да се проведе и Националното състезание по ориентиране „Купа 3 март” с начален час 11.00 на 04 март, пред Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

За първи път Плевен посреща…

сряда, 19 септември 2018
331

„ИНЖСТРОЙ” ПРОДЪЛЖАВА ТЕКУЩИТЕ РЕМОНТИ В…

понеделник, 17 септември 2018
92

НА РАБОТНА СРЕЩА КМЕТОВЕТЕ НА…

сряда, 12 септември 2018
399

Стартира изграждането на канализационна и…

сряда, 12 септември 2018
602