„Синя стая” отвори врати и в Плевен

2917

„Синя стая” отвори врати и в Плевен

         Специализирано помещение за щадящо изслушване на деца (т. нар. „синя стая”) беше открито днес в Плевен. То се намира на бул. „Ген. Скобелев”, № 22 бл. 3, вх. А. Това се случва благодарение на Българо-Швейцарския проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие”.

         На събитието присъстваха заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева – Русева, председателите на Окръжния и Районния съд в  Плевен Александър Григоров и Даниела Дилова, кметът Георг Спартански, представители на специализирани институции.

         Това е второто в страната след Варна помещение за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни, изградено от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Неговата стойност е близо 30 хил. лв.

         Специалните помещения се обособяват извън съдебните сгради. Те се използват за разпит на децата, участващи в наказателни, граждански или административни производства, като извършители, свидетели или жертви. Целта е изслушването на малолетни и непълнолетни да се провежда възможно на най-ранен етап от досъдебно производство, а броят на разпитите да бъде сведен до минимум, като се използва специална аудиотехника в помещения, разделени с т.нар. венецианско стъкло.

         Изключително съм благодарен на Министерството на правосъдието, за това, че „синята стая” вече е факт в Плевен. Благодарен съм и на проявеното разбиране от страна на Община Плевен и Общински съвет - Плевен, за безвъзмездно предоставените помещения, отговарящи на всички изисквания. Това е адекватен отговор на една голяма необходимост и сериозна крачка към синхронизиране със световните и европейски законодателни практики, каза при откриването председателят на Окръжния съд Александър Григоров.

         „Сини стаи” ще има в почти всички областни градове, увери заместник-министърът на правосъдието. Също по Българо-Швейцарския проект се осъществяват обучения на екипи за работа с непълнолетни от цялата страна, ще бъде изградена и информационна система за всички преминали деца, както и за взетите мерки спрямо деца, извършили закононарушения.      

Свалете в PDF