Възпитаници на Езиковата гимназия получиха сертификати от Европейския парламент

811

   Възпитаници на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици – Плевен, и двама преподаватели получиха днес сертификати за участие в заседание на Европейския парламент по програма „Евроскола”, подписани лично от председателя на ЕП Антонио Таяни. Официалната церемония се проведе в Заседателната зала в сградата на Община Плевен, а документите бяха връчени от заместник-кмета г-н Милен Яков.

   „За мен е невероятна чест да ви връча сертификатите. Пътят, извървян от създаването на малък отбор от 5 човека, който след квалификации през м. октомври миналата година печели право да заведе още 19 съученици да посетят Европейския парламент, е дълъг. Да усетите духа на европейската демокрация, да имате възможност да дискутирате различни проблеми, които засягат нашия европейски дом, да можете да вземате решения по тези проблеми – това е невероятен шанс за вас. Пожелавам на вас и на вашите преподаватели здраве и още по-големи успехи”, се обърна към гостите г-н Яков.

   Благодарение на отличното представяне на отбора на гимназията на регионалното състезание в Монтана, организирано от Бюрото на Европейския парламент в София, общо 24 ученици посетиха Страсбург. Ръководители на групата бяха Грета Димова – заместник-директор и преподавател по английски език, и Силвия Стоянова – старши учител по география и икономика. По думите им, програма „Евроскола” насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и да „гласуват” неговите резолюции. Ученици от училища от 22 страни членки на ЕС прекараха един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участваха в симулация на неговата работа, разискваха и гласуваха по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент”. Парламентарният ден на младите хора в Страсбург беше 15 декември 2017 г.

   Възпитаниците на ПГПЧЕ – Плевен, бяха част от многоезични работни групи, които дискутираха теми, по които предварително бяха подготвени от своите преподаватели: „Околна среда и възобновяеми енергийни източници”, „Сигурност и права на човека”, „Европейска политика за развитие”, „Бъдещето на Европа”, „Миграция и интеграция”, „Младежка заетост”. Всяка от групите, която включваше около 80 деца от различните държави, трябваше да избере председател и секретар на групата, а след това  да представи пред всички в пленарната зала обобщен доклад по темата, по която е работила. Гордост за групата на Езикова гимназия – Плевен, беше Росица Методиева – XI б клас, която беше избрана за председател на комисията „Сигурност и права на човека”.

   Директорът на ПГПЧЕ Юрий Тодоров благодари на ръководството на Община Плевен за помощта, която оказва и че е приело идеята тържественото връчване на сертификатите да се проведе в сградата на Общината, в присъствието и на близките на учениците, и пред медиите. Г-н Тодоров пожела на всички успешна година, а на възпитаниците на гимназията един ден те да управляват европейските дела.  

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

С множество призове, отличия и…

вторник, 15 януари 2019
316

Плевен ще има своя географска…

вторник, 15 януари 2019
133

Започна работа Центърът за видеонаблюдение…

вторник, 15 януари 2019
124

Спиране на водоподаването в Ясен…

понеделник, 14 януари 2019
79