ЗА СЛЕДВАЩА СЕСИЯ БЕШЕ ОТЛОЖЕНО ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ЗАКРИВАНЕ НА УЧИЛИЩЕТО В БЕГЛЕЖ

2618

ЗА СЛЕДВАЩА СЕСИЯ БЕШЕ ОТЛОЖЕНО ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ЗАКРИВАНЕ НА УЧИЛИЩЕТО В БЕГЛЕЖ

С 36 гласа „за”, 2 „въздържал се“ и нито един “против“ Общинският съвет отложи за следваща сесия предложението за закриване на ОУ „Васил Левски” в с. Беглеж.

Кметът Георг Спартански се аргументира с факта, че  през учебната 2017/2018 година в училището се обучават 34 ученици и 8 деца в подготвителна полудневна група. Справка от отдел „Гражданска регистрация" при Община Плевен за броя родени деца в селото показва, че той не отговаря на изискванията по нормативни документи за сформирането на паралелка в първи клас през предстоящите учебни години. Не е достигнат минимумът и за формиране на самостоятелни паралелки в V - VII клас, което налага съществуването на слети и маломерни паралелки и води след себе си сериозно дофинансиране. При проверка на Община Плевен ден преди сесията във всички класни стаи в училището в Беглеж е имало общо едва 27 деца. Кметът предложи училището да бъде закрито, считано от учебната 2018/2019 г., а учениците  насочени към ОУ "Антон Страшимиров" - с. Бохот.

Становища в защита на ОУ „Васил Левски“ до Общинския съвет са внесли близките на Гена Димитрова и кметът на Беглеж Георги Данов.

Съветници от всички политически групи се обединиха около становището, че става дума за кардинално решение, което изисква внимателно разяснение на ситуацията и срещи на място с хората в Беглеж, след което отложиха точката за следваща сесия. 

 

Свалете в PDF