Забрана за ползване на барбекю и за приготвяне на зимнина на открито наложиха общинските съветници с промяна в общинска наредба

2139

Забрана за ползване на барбекю и за приготвяне на зимнина на открито наложиха общинските съветници с промяна в общинска наредба

       Общинските съветници приеха на днешната сесия с 28 гласа „за“, 2 „против“ и 10 „въздържал се“ забрана за приготвянето на зимнина и ползването на барбекю на открито. Новите разпоредби се регламентираха  с промени в Наредба №1 за обществения ред и опазване на общинските и други имоти за общо ползване на територията на община Плевен.

       Обичайна практика в градовете е ползването на барбекю и приготвяне на зимнина да се случва на улицата, в паркове, междублокови пространства и други открити обществени места, поради което често се стига до конфликти на битова основа. Освен това се създават предпоставки за пожари и увреждане на сгради и имущество в съседство, влошава се качеството на атмосферния въздух в населените места. Никой няма нищо против традиционното приготвяне на консервирана храна, но това трябва да става при спазване на правилата и съответните изисквания, коментира по време на обсъждането кметът Георг Спартански.

       В новата точка 20 в чл. 3 от Наредба №1 е записано:

       На територията на община Плевен се забранява приготвянето на храна за директна консумация или на зимнина чрез технически устройства (скари, барбекюта и др. подобни), както и чрез използване на огън от дърва или въглища, в открити междублокови пространства, улици, паркове, градини и други обществени места. Забраната не се отнася за изрично обособените за това места по реда на ЗУТ и Наредба №15/2019 г. на Общинския съвет - Плевен.

       Санкцията за нарушителите е в размер от 100 до 500 лв., промените влизат в сила 7 дни след публикуването им на интернет страницата на Общински съвет - Плевен.

Свалете в PDF