Завърналият се от Афганистан 36-и контингент беше посрещнат тържествено в Плевен

692

Завърналият се след успешна мисия в Афганистан 36-и контингент на Българската армия беше тържествено посрещнат днес на централния площад „Възраждане” в Плевен. В церемонията участваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, заместник  командващият на Съвместното командване на силите ген.-майор Иван Лалов, заместник-командирът на Сухопътните войски бриг. ген. Валери Цолов, началникът на Единния център за начална военна подготовка полк. Николай Бешев, областният управител Мирослав Петров, председателят на Общинския съвет Мартин Митев и кметът Георг Спартански.

         Военнослужещите от контингента бяха поздравени за изпълнения воински дълг от министър Красимир Каракачанов, ген. Андрей Боцев и ген.-майор Иван Лалов, които връчиха награди и отличия за високи постижения в службата, изпълнение на функционални задължения в сложна обстановка и във връзка с успешно приключване на мисията.

         С „добре дошли” на родна земя приветства военните и кметът Георг Спартански. Той подчерта, че  техният професионализъм и отговорността им са повод за гордост за всички българи.

         Контингентът, в състав от 158 военнослужещи, участва в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Веселин Василев, помощник  национален командир за формированието в Кабул – подп. Недялко Киров, помощник  национален командир за формированието в Кандахар – подп.  Димитър Димитров, а командир на ротата за охрана е майор Велин Кехайов.

Свалете в PDF