Желание за интензивни връзки изразиха ръководството на Плевен и на румънския окръг Горж

913

   С обещание за интензивни и ползотворни на практика връзки приключи провелата се днес в Заседателната зала на Община Плевен среща с делегация от румънския окръг Горж. Тя беше посрещната от кмета Георг Спартански и заместник-областния управител д-р Красимир Трифонов, заместник-кметовете Милен Яков и Иван Кюлджийски, началника на отдел „Култура” в Общината Стефка Григорова, директора на ХГ „Илия Бешков” Мирослав Минчев. Представители на румънската страна бяха Георге Никифор – заместник-областен управител, отговарящ за проблемите на културата на окръг Горж, Тоадер Пасти Кристиан – личен пратеник на областния управител на окръг Горж, Александру Балута – референт за културните връзки в Горж, Теодор Дадалау – референт визуални изкуства в Арт център – Горж, наследници на известния скулптор Константин Брънкуш, журналисти.

   Г-н Спартански представи възможностите за съвместни проекти в сферата на туризма, културата, спорта, образованието. Разказа и за работните посещения на плевенски представители в северната ни съседка по повод съвместната работа по проекти, финансирани от Европейския съюз. Кметът на Община Плевен заяви готовност да се използват всички налични възможности за интензифициране на контактите между Плевенския регион и окръг Горж за бъдещата съвместна работа. Той беше категоричен и че двете страни не трябва да подценяват развитието на собствените си държави, ако искат останалите страни в Европейския съюз да ни уважават.  

   По думите на заместник-областния управител д-р Трифонов това, че народите ни имат общи исторически корени, е много ценно и е причината да се разбираме без проблеми. Той каза още, че без да губим своята идентичност трябва да продължим напред, тъй като ни чакат множество общи дела.

   Г-н Георге Никифор също изрази увереност в успешното развитие и активизиране на отношенията, представи окръга, неговите туристически и исторически забележителности, учебни заведения. Гостите споделиха и своя опит във връзките с побратимени български градове.

   Делегацията е в града ни по повод откриването на представителната изложба „Да празнуваме заедно” с участието на 100 художници от България, Румъния, Сърбия, Молдова и Украйна.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Водоподаването в село Ясен ще…

понеделник, 10 декември 2018
26

Сведохме глави пред подвига на…

понеделник, 10 декември 2018
226

Сръчни деца майсториха украса в…

петък, 07 декември 2018
125

Съветниците не одобриха отпускане на…

петък, 07 декември 2018
229