СЪОБЩЕНИЕ ДО ЖИВУЩИТЕ НА БУЛ. „ХРИСТО БОТЕВ“ № 105, ВХ. А с изх. № ГТ-94-8467-1/01.06.2023 г.

352

ДО

ЖИВУЩИТЕ НА

 БУЛ. „ХРИСТО БОТЕВ“ №105, ВХ.А

 ГР. ПЛЕВЕН-5800

 

Относно: СИГНАЛ Вх. №ГТ-94-8467-1/23.05.2023 г., за възникнал проблем около блоково пространство, падане на отлепена мазилка от блок „Летец“ на ул. „Осогово“, гр. Плевен.

 УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

          В община Плевен е постъпил сигнал от живущите в бл. „Летец“, относно възникнал проблем, отлепена мазилка, падане на парчета които застрашават преминаващи граждани Ви уведомяваме следното:

         Към момента сградата е опасна за преминаващи граждани и живущите, необходимо е незабавно обезопасяване на сградата с предпазна лента.

         В едноседмичен срок от получаване на писмото е необходимо да се обруши надвисналата мазилка.

         За извършване на необходимите тенекеджийски и мазачески строителни работи по фасадата на сградата следва да поискате изготвяне на архитектурен детайл от Архитект на свободна професия по договор.

        На основание чл. 195, ал.1 и ал.3 от ЗУТ „собствениците на строежи са длъжни да ги поддържат в техническо състояние, при аварии или други обстоятелства, застрашаващи обект по ал.1 с увреждане или разрушаване, собственикът на обекта е длъжен да предприеме незабавни действия за тяхното предотвратяване или за отстраняване на причинените увреждания, възстановяване на обекта и да уведоми общината“.

        Съгласно чл. 38 от Закона за собствеността „При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползване“.

         Съгласно чл.6, ал.1, т.2 от ЗУЕС /Закон за управление на етажната собственост/ „Собствениците са длъжни да не причиняват вреди на други обекти и общи части на сградата“. „Собствениците са длъжни да изпълняват решенията на органите на управление на етажната собственост“ – чл.6, ал.1, т.8 от ЗУЕС. „Управителния съвет (управителя) организира изпълнението на решенията на общото събрание“ – чл.23, ал.1, т.1 от ЗУЕС.

         Съгласно гореспоменатите нормативни документи общото събрание решава въпросите относно управлението на сградата и поддържането и. Ако лицата, задължени по протокола на общото събрание, не изпълнят неговите разпоредби, е необходимо въпроса да бъде отнесен към Районен съд-Плевен, където по общия ред може да се търси и лична отговорност за причинени виновно вреди.

     

АРХ.  ЯВОР ЙОРДАНОВ 

ЗАМ. КМЕТ ТЕРИТОРИАЛНО РАЗВИТИЕ                                                                    

/съгласно Заповед №РД-10-1092/16.08.2022г. на Кмета на Община Плевен/